Museum de Proefkolonie in Frederiksoord krijgt 400.000 euro van Vriendenloterij voor expositie over armoede. 'Ik was tamelijk verbijsterd'

Museum De Proefkolonie in Frederiksoord. Foto: André Weima

Museum de Proefkolonie in Frederiksoord heeft maandag een cheque ontvangen van de Vriendenloterij ter waarde van 400.000 euro. Dat bedrag is bestemd voor een nieuwe expositie over armoede in de samenleving.

In de expositie legt het museum verbanden tussen de armoede van toen en hedendaagse armoede in Nederland. Bij de realisatie wordt nauw samengewerkt met mensen die in armoede leven. De expositie zal te zien zijn in een nieuwe vleugel. Ook het horecagedeelte wordt verder uitgebreid.

‘Verbijsterd’

„Ik was tamelijk verbijsterd”, zegt museumdirecteur Friso Visser. Er stond maandag een afspraak met de Vriendenloterij om de details van de aanvraag die het museum had gedaan door te spreken. Toen hij in de verte een camera zag wist hij dat de daadwerkelijke reden van het bezoek een andere was. De directeur van het in 2019 volledig vernieuwde museum is dolblij met de forse cheque.

„Hiermee kunnen we de uitbouw realiseren”, zegt hij. Met de eerder toegezegde Europese Leader-subsidie van een ton zijn bijna alle benodigde gelden binnen. „We hebben nog een klein beetje geld nodig, maar daarover maak ik me geen enkele zorgen.” Visser hoopt dat de schop na de zomer in de grond kan. „Het hoogseizoen willen we optimaal gebruiken”, zegt hij. Doel is dat de tentoonstelling voor het zomerseizoen van 2024 kan worden geopend.

134,8 miljoen euro voor cultuur en welzijn in Nederland

Dankzij 1,1 miljoen deelnemers heeft de Vriendenloterij in 2022 in totaal 134,8 miljoen euro aan 57 culturele partners en meer dan 3500 clubs en verenigingen geschonken.

Werelderfgoedlijst

Het museum in Frederiksoord werd in 1993 opgericht ter gelegenheid van het 175-jarig bestaan van de Maatschappij van Weldadigheid. Deze door Johannes van den Bosch opgerichte maatschappij had als doel arme stedelingen na de Franse overheersing nieuw perspectief te bieden. Zij kregen werk en onderdak, er was een school voor kinderen en een ziekenfonds. Het systeem wordt beschouwd als de bakermat van onze verzorgingsstaat.

Sinds juli 2021 staan de Koloniën van Weldadigheid in Frederiksoord, Veenhuizen en Wilhelminaoord op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Nieuws

menu