Nachtelijke Beleving gaat op ruimtesafari

Nachtelijke Beleving in Diever.

Nachtelijke Beleving in Diever. Foto Marjolein Verkouter

Twee keer is de Nachtelijke Beleving in Dwingeloo al uitgesteld, maar deze herfstvakantie is het dan echt zo ver. Dan strijkt Roestvrij theater neer in het brinkdorp om de reeks van vier Nachtelijke Belevingen af te sluiten voor dit seizoen.

Elke Nachtelijke Beleving heeft een eigen verhaallijn en gaat over herkenbare menselijke problemen die op absurde en komische wijze worden benaderd. Theater, muziek en avontuur komen samen tijdens deze wandelbelevenis van 1,5 uur en zo’n 1,5 km in Drenthe. Onder leiding van een gids gaan de bezoekers op pad en komen onderweg op diverse locaties voorstellingen tegen welke samen één verhaal vormen.

Ruimte(gebrek)reis

De wereld is vol. Ook in Dwingeloo is er geen weg meer terug: We moeten uitbreiden naar elders. Dwingeloo is door de sterrenwacht en de connectie met de ruimte dé ideale locatie voor het ontdekken van nieuwe werelden. Artistiek leider Leander Breen: „In Dwingeloo word je meegenomen op een ruimte(gebrek)reis. Ga met ons mee in een raket op ruimtesafari en ontdek nieuwe planeten. Het wordt weer een te gekke avond vol humor, maar ook met een stukje overdenking.” Deze wandeling is geschikt voor jong en oud. De groepsgrootte is vanwege de succesvolle kaartverkoop al opgeschaald naar het maximale aantal. Welina Ensing, productieleider bij Roestvrij theater: „Eerdere edities waren we uitverkocht. Het was even afwachten wat een jaar afwezigheid door onder andere de coronamaatregelen zou doen, maar gelukkig weten de bezoekers ons weer te vinden. Meerdere groepen zijn nu al vol. We raden aan om op tijd nog kaarten te reserveren, want vol is nu echt vol.”

‘Sluit nooit iets uit en verwacht bijna alles’

Niet alleen de theatermakers, maar ook de spelers kijken uit naar deze editie. Jikke Westerbaan vindt het geweldig dat er ook in het najaar zoveel publiek de kou (of wellicht krijgen we nog een paar mooie oktoberdagen) wil trotseren om naar de Nachtelijke Beleving te komen kijken: „De bezoekers komen, omdat zij weten of hebben gehoord dat de Nachtelijke Beleving met elk weertype het bezoeken waard is. Elke Nachtelijke Beleving is een nieuw avontuur vol spektakel waar je spijt van krijgt als je het mist.” Ook als speler blijft ze zich verwonderen over de mogelijkheden binnen dit theater: „Sluit nooit iets uit en verwacht bijna alles, want net als je denkt dat er geen manier is dat iets geks kan, heeft Leander een manier bedacht hoe het wel kan.” Hannah Pool was ook al bij eerdere edities van de Nachtelijke Beleving aanwezig, maar dan als publiek. Ze kijkt ernaar uit nu zélf mee te kunnen spelen: „Deze editie van de Nachtelijke Beleving gaat heel erg cool worden, ik heb er veel zin in!” Volgens Ernst Woldman en Amke Klaren zit deze editie vol verwondering, avontuur, humor en herkenning en tegelijkertijd ontdekt men de charmes van Dwingeloo. Tamara Nieskens-Wijma voegt daar nog aan toe dat het voor ieder gezinslid een leuke beleving is: „Geef je over aan de verhaallijn, de teksten en de mooie creatieve decors en wellicht brengt deze avond je nog nieuwe inzichten.”

Nieuwe techniek en samenwerkingen

Roestvrij theater blijft zich ontwikkelen en wil blijven verrassen en vernieuwen. De volgers op de social media kanalen hebben al kunnen zien dat er deze editie weer nieuwe technische ‘gadgets’ worden gebruikt. Ook is er dit keer voor het eerst een samenwerking met live muziek. Orkest VCE Westerveld zal te horen zijn op de laatste locatie tijdens deze theatrale wandeling waar ze het eindlied muzikaal begeleiden.

Wegens succes 2 extra groepen

Van 20 tot en met 22 oktober vertrekken er in totaal 20 groepen voor deze wandeling door het dorp Dwingeloo met onderweg vijf voorstellingen op verrassende locaties. Op donderdag en vrijdag start de eerste groep om 19.00 uur. De volgende groepen starten steeds een half uur later. Vanwege de succesvolle kaartverkoop zijn op zaterdag nog twee groepen toegevoegd: om 18.00 en 18.30 uur. De laatste kaarten zijn te bestellen via www.roestvrijtheater.nl .