Om de knoppen te beschermen tegen de vorst, beregenen de telers deze.

Nachtvorst en sneeuw: alle hens aan dek voor fruittelers in Drenthe. 'Het blijft de komende week spannend'

Om de knoppen te beschermen tegen de vorst, beregenen de telers deze. Foto: Archief ANP

De lente is op dit moment ver weg en de afgelopen nachten vroor het zelfs in Drenthe. Fruittelers maken zich zorgen en doen van alles om schade aan hun gewassen te voorkomen.

Een koude luchtstroom wordt op dit moment vanaf de Noordpool richting Nederland gedreven en dat zorgt voor winterse omstandigheden, nadat we eind maart nog met warmterecords te maken hadden. Voor Bernard Breman, die kiwibessen kweekt in Uffelte, is het alle hens aan dek.

Volop beregend

„Van dit weer hebben we flink last”, zegt hij. „Afgelopen nacht hebben we volop beregend om de knoppen te beschermen.”

Breman houdt continu de hemel en de thermometer in de gaten. „Gisteravond rond 23.30 uur viel de wind weg en werd het kraakhelder. Binnen een kwartier zakte de temperatuur van rond de nul naar min 1,5 graden. Vervolgens zijn we de hele nacht in touw geweest. Je kunt wel gaan slapen, maar als een slang verstopt raakt of losschiet, gaat het mis en heb je bovendien overal water liggen. Pas vanochtend om 9.00 uur konden we de beregening stoppen.”

Het laagje bevroren water op de scheuten en knoppen zorgt normaal gesproken voor bescherming, maar pas in de loop van de week kan Bremen zien of er schade is of niet. „Ik maak me er wel zorgen over. Als alles kapotgevroren blijkt, heb ik geen oogst. Je hoeft geen econoom te zijn om te begrijpen dat dat niet uit kan.”

Wisselvallig weer

Vooral het wisselvallige weer is voor fruittelers lastig, zegt Breman. „De ene week sta je op de schaats, dan is het snel daarna weer 20 graden en nu weer hebben we vorst. Juist omdat het hiervoor zo warm was, is het groen al uitgelopen en is vorst heel vervelend. Het blijft de komende week spannend, er zouden zomaar nog wat nachten met vorst tussen kunnen zitten.”

Peter Smid van Fruitbedrijf Landwinkel Goense in Marwijksoord heeft ondertussen een grote ventilator tussen zijn blauwe en zwarte bessen gezet. „Die zorgt ervoor dat de iets warmere bovenlucht zich vermengt met de koude lucht aan de grond. Daardoor is de kans op vorstschade kleiner.”

Naast de 2,6 hectare aan blauwe en zwarte bessen teelt Smid ook andere fruitsoorten. „Voor onze appelbomen kunnen we niet veel doen, wij beregenen niet. Gelukkig is er ook sneeuw gevallen, dat zorgt nog voor een beetje isolatie. De frambozen en bramen, die slecht tegen kou kunnen, groeien onder een beschermende kap. Die hebben we eigenlijk geplaatst tegen de felle zon, maar het beschermt ook een beetje tegen kou.”

‘Aankomende nacht wordt koud’

Vooral over aankomende nacht maakt Smid zich zorgen. „Het zou nog wat kouder worden dan afgelopen nacht en is er geen sneeuw meer. Wat de schade gaat zijn, weten we nu gewoon nog niet. Pas tegen juni, als de zwarte bes rijp is, kunnen de verzekeraars een inschatting maken.”

Breman maakt een vergelijking met vorig jaar, toen het zelfs eind april nog vroor. „Twintig keer nachtvorst hadden we in dat voorjaar, dat is extreem vaak. En ook nog met temperaturen tot min 6 graden. Toen kon je op de klompen aanvoelen dat je schade had. Daarvoor is het nu nog te vroeg. Ach, een boer heeft altijd wat te klagen hè, maar het grillige weer blijft gevaarlijk.”