Nieuwe hobbel voor Airport Lelystad

Lelystad Airport. Fotostudio Wierd

Regio - Volgens minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) dreigt de opening van Lelystad Airport opnieuw te worden uitgesteld door een recente uitspraak van de Raad van State (RvS) over het Nederlandse stikstofbeleid.

De opening staat vooralsnog voor april volgend jaar gepland. Volgens de minister wordt het ‘niet eenvoudig’ om dit te halen, zo verklaarde ze tegenover de NOS.

De 'hobbel' is de uitspraak van de Raad van State over het terugdringen van stikstof in kwetsbare natuurgebieden, zoals de Veluwe, de Oostvaardersplassen en Weerribben-Wieden. Deze natuurgebieden liggen vlak bij de luchthaven. Het vliegen op de luchthaven, bedoeld voor vakantievluchten die nu nog vanaf Schiphol vertrekken, zou de concentratie stikstof in de natuurgebieden in de regio verhogen.

Volgens de Raad van State moet er meer gebeuren om hoge concentraties stikstof terug te dringen. Het is nu aan het kabinet om aannemelijk dat maken dat het vliegveld geen onacceptabele toename van stikstof veroorzaakt.

Het beleid is in strijd met de Europese natuurwetgeving, zo luidde het oordeel van de RvS. Het Europese Hof kwam al eerder tot die conclusie.

De opening van Lelystad Airport is al twee keer uitgesteld door eerdere bezwaren.