Noord Nu: hedendaagse kunst in de oude tuinbouwschool van Frederiksoord

Voormalige tuinbouwschool met originele tegeltjes in de gang van plantjes met hun namen erbij. Foto: Wilbert Bijzitter

3 Maanden, 4 exposities, 23 kunstenaars: vanaf 26 mei (Hemelvaartsdag) tot en met 14 augustus 2022 wordt er in de oude tuinbouwschool van Frederiksoord een 4-tal exposities met hedendaagse kunst georganiseerd. Een voor Zuidwest-Drenthe uniek en nieuw kunstproject.

Frederiksoord, één van de Koloniën van Weldadigheid, werd in 1818 gesticht door Johannes van den Bosch. De tuinbouwschool aan de Majoor van Swietenlaan werd pas in 1883 onderdeel van de kolonie. De uitbreiding van de school in 1965 inclusief tuinen en kassen liggen wat verder op het terrein. Het onderwijsinstituut is 16 jaar geleden verhuisd naar Meppel. Frederiksoord is onderdeel van de gemeente Westerveld en sinds 2021 Unesco Werelderfgoed.

Noord Nu is een initiatief van 4 in en rond Frederiksoord wonende of werkende kunstenaars: Tienke Zijlstra, Martin de Jong, Maria Berkhout en Joop Vos. Alle vier hebben een eigen expositie waarbij zij één of meerdere kunstenaars uit heel Nederland hebben uitgenodigd.

Tienke Zijlstra heeft haar atelier in de oude tuinbouwschool en maakt meters brede en/of hoge tekeningen met bister, inkten en potlood. De vlezige, roodroze vormen groeien en dwalen bijna onbeheersbaar over het papier en worden ternauwernood in bedwang gehouden door surrealistische, constructieve elementen. De 11 kunstenaars die door Tienke Zijlstra zijn uitgenodigd zijn allen tekenaars en namen afgelopen jaar deel aan de Drawing Inventions Academy.

Martin de Jong, die eveneens in de school zijn atelier heeft, schildert stedelijke landschappen waar geen mens te ontwaren valt. De gebouwen en wolkenkrabbers die de lucht in schieten vallen samen of over elkaar heen. Er ontvouwt zich een suggestief spel van kleurrijke vlakken en lijnen om de ogenschijnlijke leegte van deze betonnen omgevingen toegankelijk te maken. Martin de Jong exposeert zowel in het westen als in het noorden. Vaak ook met andere kunstenaars. Een aantal van hen heeft hij voor Noord Nu uitgenodigd.

Maria Berkhout is haar loopbaan als beeldend kunstenaar in Rotterdam begonnen, maar woont nu al een aantal jaren in Westerveld, Drenthe. Geen materiaal is haar vreemd, maar de laatste jaren hebben gips en porselein haar voorkeur. De door handen of mallen gevormde beelden worden beschilderd met bister of oxides. Haar tekeningen komen voort uit haar fascinatie voor blad, bloem, zaad en stengels. Het liefst dood, maar levend van tint en vorm .Maria Berkhout nodigt twee in Rotterdam werkende kunstenaars uit die eveneens de natuur in al haar verschijningsvormen als onderwerp gebruiken voor tekeningen, schilderijen en houtdrukken.

Joop Vos woont in Westerveld en komt ook uit Rotterdam. Nog onlangs was zijn werk in CBK Emmen te zien. De doeken van Joop Vos zijn te herleiden tot abstracte landschappen. Niet helemaal onleesbaar, want soms is er een hoge horizon te ontdekken of iets wat lijkt op een naar de kim lopend bospad. Het biedt hem tijdens het schilderen hulp om niet te verzanden in maniërisme of decoratie. En het biedt de toeschouwer een mogelijke toegang om de voorstelling binnen te treden. Joop Vos heeft een landschapsfotografe uit Zuid-Limburg uitgenodigd

De openingstijden van de oude tuinbouwschool aan de Majoor van Swietenlaan 15 zijn van donderdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur. De entree is gratis. Kijk ook op www.noordnu.nl

Nieuws

menu