Op de fiets langs mozaïeken, het blijkt weer een prima alternatief voor Corso Frederiksoord

Natuurlijk overheerst zaterdag nog altijd de teleurstelling dat het Corso Frederiksoord voor het tweede achtereenvolgende jaar niet doorgaat. Toch maakt het alternatief, de Mozaïekroute XXL, dit weekeinde veel goed. Het brengt in ieder geval honderden wandelaars, fietsers en andere belangstellenden op de been.

Op de fiets langs de bloemenpracht.

Op de fiets langs de bloemenpracht. Foto: Gerrit Boer

De ‘gewone’ voorbereiding op het traditionele prikken van de deelnemende corsowagens is er dus ook dit jaar niet. Voor het tweede achtereenvolgende jaar blijkt het nog altijd rondwarende covid-virus de grote spelbreker. Geen honderden kratten vol verschillende gekleurde dahlia’s, geen grote wagens vrijdag in een tent vol ‘prikkers’, geen rondgangen door het dorp zaterdagmiddag en –avond, geen Flodderfeest en geen bezichtiging van de versierde wagens op het evenemententerrein. Het bloemenfeest in Frederiksoord vindt wederom niet op traditionele wijze plaats.

En dat vinden ze erg in de kolonie, want het corso is voor velen toch het hoogtepunt van het jaar. Voor de organisatie van Corso Frederiksoord aanleiding om het leed enigszins te verzachten en net als vorig jaar een mozaïekroute samen te stellen. Maar dan nog groter en mooier dan in september 2020.

Stripfiguren

Zaterdag halverwege de middag is het een drukte van belang op de N855, de doorgaande weg die Nijensleek, Frederiksoord en Vledder verbindt. Terwijl donkere wolken over de kolonie trekken, staan fietsers en wandelaars stil bij de vele mozaïekborden die tuinen en kruispunten sieren. In de berm staan her en der auto’s geparkeerd. Bestuurders stappen snel uit voor een foto, terwijl vanaf de achterbank door het open raam genoten wordt van de creativiteit van de makers van de mozaïeken.

Die blijken veel inspiratie gevonden te hebben in de stripfiguren. Dagobert Duck, Winnie de Pooh, Buurman en Buurman, Nemo, Pikachu, de leeuwen uit Jungle Book en David de Boskabouter. Allemaal zijn ze één of meerdere keren te bewonderen langs de ruim twintig kilometer lange route. Opvallend ook alle gekleurde fietsen op de route, een verwijzing naar de fietspuzzeltocht die een dag later langs de mozaïekborden voert.

Prijzen

Ook de jury maakt zaterdag al een rondgang langs de prachtig gekleurde mozaïekborden in Nijensleek, Frederiksoord, Wilhelminaoord en Vledder. En net als tijdens het ‘ouderwetse’ worden de meest creatieve, opmerkelijke of bijzondere creaties met een prijs gewaardeerd. In de categorie ‘bouwgroepen’ gaat de eerste prijs naar VVV. De corsogroep uit Frederiksoord verrast met een prachtige, gekleurde accordeon. Geprikt met in Vollenhove en Sint Jansklooster gekweekte dahlia’s. Tweede wordt de bouwgroep Vledderveen en derde De Kolonie.

Bij de mozaïekgroepen gaat de eerste prijs naar Autobedrijf Bovenkamp die in de tuin voor het bedrijf aan de Vledderweg een complete huiskamer heeft nagebouwd. De groep Noaberschap wordt tweede en Jaspinoso met de prachtige verwijzing naar de Olympische Spelen derde. Het mooiste mozaïekbord met als onderwerp David de Kabouter staat volgens de jury in de tuin bij De Menning in Wilhelminaoord. Ook daar gaat dus een eerste prijs naar toe.

Perfecte zondag

De zondag overtreft alle verwachtingen. Al voor de start om 11.00 uur stappen de eerste mensen op de fiets. Daarna volgen er nog honderden. Die trekken onder heerlijke weersomstandigheden aan de mozaïeken en verschillende muziekoptredens voorbij, terwijl de volwassenen zich onderweg buigen over de puzzelopdrachten en ook letters verzamelen, genieten de kinderen van de vele activiteiten die er voor hen langs de route zijn. En zo vergeet iedereen toch even hoe het corsoweekeinde uiteindelijk had moeten zijn. De organisatie krijgt uiteindelijk veel complimenten, maar maakt zich ondanks het succes wel op voor weer een ‘gewoon’ Corso Frederiksoord. Zonder beperkende coronamaatregelen.