Oude vliegtuigbom in Havelte is in een splitsecond onschadelijk gemaakt. 'Het was een flink exemplaar, want hij liet de grond flink trillen en liet een grote krater na.'

De Engelse vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog die vorige week vlakbij de ingang van de Johannes Postkazerne in Havelte werd aangetroffen, is dinsdagmiddag tot ontploffing gebracht. De vijfhonderdponder was door de Havelter schaapherder Jelle Kootstra gevonden.

De met 600 kuub zand bedekte bom was in een splitsecond onschadelijk gemaakt.

De met 600 kuub zand bedekte bom was in een splitsecond onschadelijk gemaakt. Foto: Martijn Bijzitter

Burgemeester Rikus Jager had de eer om van afstand de vliegtuigbom onschadelijk te maken. Om precies zeventien minuten over vijf in de middag drukte de burgervader met een grote glimlach op zijn gezicht op commando op de rode knop. Direct daarna volgde een doffe knal. De met 600 kuub zand bedekte bom was in een splitsecond onschadelijk gemaakt.

Nadat medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) de locatie geïnspecteerd hadden om te controleren of alle explosieve lading tot ontploffing was gekomen, werd de omgeving weer vrijgegeven. Jager vond het bijzonder dat juist hij op de knop mocht drukken. „Het was een flink exemplaar, want hij liet de grond flink trillen en liet een grote krater na. Dat viel wel op. Dit zijn stiekem wel de krenten in de pap voor een burgemeester. Helemaal omdat hij nu geen mensen schade kan berokkenen.”

Omgeving hermetisch afgesloten

Defensie had voor het onschadelijk maken van de vijfhonderdponder de kazerne en de directe omgeving afgezet. De toegangswegen tot het bosgebied tussen de rijksweg A32 en de Van Helomaweg tussen Havelte en Wapserveen waren hermetisch afgesloten door medewerkers van de Koninklijke Marechaussee. Ook de militairen op de Johannes Postkazerne zelf waren duidelijk geïnstrueerd. Zij mochten omdat de ontploffing hemelsbreed nog geen tweehonderd meter van de Johannes Postweg plaatsvond, tussen vijf en zeven uur de kazerne niet verlaten.

Blindgangers

Het is niet de eerste keer dat er in het Holtingerveld een niet ontplofte vijfhonderdponder tot ontploffing is gebracht. In 2011 en 2017 was dat ook al het geval. Het gaat telkens om zogenaamde blindgangers. Dat zijn in de Tweede Wereldoorlog afgeworpen vliegtuigbommen die niet ontploft zijn.

De geallieerden bombardeerden het door de Duitsers aangelegde vliegveld Havelte meerdere keren zwaar. Alleen al op 24 maart 1945 gooiden 117 Amerikaanse B17-bommenwerpers 4281 brisantbommen, variërend van 100 tot 500 pond, op het vliegveld. In totaal vielen bijna 5.300 bommen op het vliegveld Havelte, meer dan op Rotterdam in mei 1940. Geschat wordt dat tien procent van die bommen niet is ontploft. Direct na de Tweede Wereldoorlog werd al een groot aantal bommen onschadelijk gemaakt.