Overijssel zet alles op alles: 'Ga eerst luchtruim herindelen en open daarna Lelystad Airport'

Lelystad Airport. Fotostudio Wierd

Regio - Lelystad Airport mag niet openen voordat het luchtruim opnieuw is ingedeeld. Dat schrijven de provincie Overijssel en vijftien gemeenten in die provincie - waaronder Steenwijkerland, Staphorst, Zwolle en Hardenberg - in een gezamenlijke brief aan minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur.

De herindeling moet in 2023 plaatsvinden, maar Van Nieuwenhuizen wil Lelystad Airport volgend jaar al opengooien. Mocht dat doorgaan, dan gaat Overijssel randvoorwaarden stellen om de overlast voor bewoners zo veel mogelijk te beperken, zoals het sneller opstijgen en dalen. Ook stelt de provincie een limiet van tienduizend vliegbewegingen per jaar tot 2023 en wat de risico is wat betreft de aanwezige vogels.

Van Nieuwenhuizen wil dat vakantievluchten voortaan op Lelystad Airport vertrekken, in plaats van Schiphol, zodat er meer ruimte is voor economische vluchten. De Europese Commissie liet al begin december weten bezwaren te hebben tegen het plan van de minister. Van Nieuwenhuizen heeft inmiddels een nieuw plan ingediend.