Philip Friskorn vertelt over winter in Hokkaido, Noorwegen en Finland tijdens lezing in Oldemarkt

Philip Friskorn vertelt ondere andere over ‘Hokkaido, een Japans wintersprookje’. Foto: Philip Friskorn
In het eerste deel van de lezing vertelt Friskorn over het noordelijkste eiland van Japan: Hokkaido, met net daarboven de Russische Koerillen, die tot het einde van de Tweede Wereldoorlog Japans waren. Hokkaido ligt op dezelfde breedtegraad dan het zuiden van Frankrijk en toch is op Hokkaido de winter bitter koud. De koude golfstroom richting de Beringstraat zorgt voor de koude omstandigheden in de Zee van Ochotsk en op het eiland Hokkaido. Veel wegen zijn er in de winter afgesloten.
Toch overwinteren hier Wilde zwanen uit Siberië vanwege de warme bronnen als gevolg van het vulkanisme. Indrukwekkend is de balts van de Japanse kraanvogel bij temperaturen van 20-30 graden onder nul. In de Zee van Ochotsk komt bij noordwesten wind drijfijs binnen. De vissers van Rausu dumpen regelmatig visafval. Dit trekt Zeearenden en ook Steller’s zeearenden aan, die in de zomer op Kamtschatka broeden. Het is een belevenis om nooit te vergeten.
Noorwegen en Finland
Het tweede deel van de lezing van Friskorn gaat over Winter in Noord Noorwegen en Finland. Ondanks de veel noordelijkere ligging is Varanger met de Barentszee mild vergeleken met Hokkaido. Dit heeft alles te maken met de warme golfstroom die de Barentszee ijsvrij houdt. Ook hier heftige sneeuwstormen met afgesloten wegen.
Verder naar het zuiden wordt het kouder door de afnemende invloed van de Barentszee met zijn warme golfstroom, zeker als je in Noord Finland, Finnmark of Pasvik terecht komt. Dan zijn de temperaturen vergelijkbaar met Hokkaido. Na meerdere winterbezoeken aan deze gebiedenwordt in deze serie niet alleen aandacht geschonken aan de natuur maar ook aan het winterleven van de Samen met de confirmatie op Paaszondag en het traditionele rendierrennen, beide in Karasjok in Noorwegen.
De kosten voor deze lezing bedragen 6 euro.