Ronald Snijders brengt absurdistische show voor de liefhebber

Schrijver en komiek Ronald Snijders viert zijn tienjarig theaterjubileum met zijn vijfde one-man-show Een avond met mij. Zoals hij zelf al aankondigde verschilt die inhoudelijk niet veel van zijn eerste vier voorstellingen. Snijders trakteerde het publiek in Schouwburg Ogterop als vanouds op komische woordspelingen, grappige liedjes en blijmoedige idioterie. De in de promotekst gedane belofte om ‘terug te gaan naar hoe alles begon’ werd helaas niet ingelost, maar vermakelijk was het wel.

Ronald Snijders trakteert zijn publiek op komische woordspelingen, grappige liedjes en blijmoedige idioterie.

Ronald Snijders trakteert zijn publiek op komische woordspelingen, grappige liedjes en blijmoedige idioterie. Foto Jaap Reedijk

Iemand die zichzelf nadrukkelijk presenteert als absurdist heeft een naam hoog te houden. Vanuit een puristisch oogpunt slaagt Ronald Snijders (1975) daar niet altijd in. Het genre duikt bij tijd en wijle op in het spervuur aan grappen dat hij op de zaal afvuurt. Maar zodra het absurdisme de boventoon voert, zoals in de verhandeling over de eigenaar van een bakkerij die om onduidelijke redenen is veranderd in een koolmees, zakt de show wat in. Het zal wellicht de prijs zijn die de absurdist moet betalen voor zijn kunst. Iedereen kent de highlights van Monty Python, maar vergeten zijn hun vele sketches die tot de minder gemakkelijke kost gerekend moeten worden. En ook al krijgt Snijders op zo’n moment het publiek niet mee, die bevreemdende humor is ook heel gedurfd en -voor wie dat wil- bevrijdend.

Nieuws

menu