'Ruinerwold-vader' Gerrit Jan van D. krijgt huisverbod: 'Veiligheid van andere gezinsleden kan niet worden gewaarborgd'

Gerrit Jan van D. praat in 1999 tegen zijn vier oudste kinderen. Beeld: 'De kinderen van Ruinerwold'

‘Ruinerwold-vader’ Gerrit Jan van D. heeft een huisverbod gekregen in Ermelo, de plek waar hij en vier van zijn kinderen worden opgevangen. Volgens de burgemeester kan de veiligheid van de andere gezinsleden niet worden gewaarborgd, zegt zij tegen De Stentor.

Het verbod van tien dagen is 28 april opgelegd. Hij is overgeplaatst naar een ‘plek in de zorg’, zegt een woordvoerder tegen die krant. Waar dat is en of het verbod zal worden verlengd, is onduidelijk.

Maandag werd bekend dat een van de vijf jongere gezinsleden van Van D. aangifte tegen hem heeft gedaan vanwege een zedendelict. Het is niet bekend of het zedendelict waar aangifte van is gedaan, heeft plaatsgevonden in Ermelo. Een woordvoerder zegt tegen De Stentor dat die aangifte ‘een van de signalen is die geleid heeft tot het huisverbod’.

‘Slachtoffer was dochter Van D.’

RTV Drenthe stelt op basis van bronnen dat het slachtoffer een dochter is van Van D., die tot voor kort met een broer en drie zussen bij de vader in Ermelo woonde. De vijf jongste kinderen van Van D., die tien jaar lang samen met hun vader en broer Israel verborgen zaten in de boerderij in Ruinerwold, hebben hem opgevangen toen hij in maart vrijkwam.

Zijn advocaat Robert Snorn meldde maandag nog dat hij door politie en justitie nog niet op de hoogte was gesteld van de aangifte. Hij ging er daarom vanuit dat zijn cliënt niet is aangehouden.