Shakespearetheater speelt de Koopman van Venetië

Vorig jaar speelde het Shakespearetheater Comedy of Errors. Foto: Wilbert Bijzitter

Vanaf zaterdag 18 juni is er weer publiek welkom in het openluchttheater in Diever. Deze zomer speelt het Shakespearetheater de voorstelling ‘De Koopman van Venetië’. De eerste try-outs zijn op 18, 24, 25 juni en op 1, 2, 8, 9 juli. De kaartverkoop is inmiddels gestart.

Shakespeares ‘De Koopman Van Venetië’ is rond 1597 geschreven. Het staat weliswaar bekend als een komedie, maar bevat ook veel tragische scenes.

Er zitten natuurlijk alle ingrediënten in die Shakespeare zo graag in veel van zijn komedies gebruikt; Italië, een schurk, verkledingen en, uiteraard, een innig verliefd stel. Het Shakespearetheater speelt De Koopman nu voor de vierde keer, maar dit seizoen voor het eerst in een volledig nieuwe vertaling van Jack Nieborg.

Al sinds 1946 wordt Shakespeare met veel succes in Diever gespeeld. Het 75-jarig bestaan van het openluchttheater werd vorig jaar gevierd. Bescheiden, want vanwege de verplichte minimale onderlinge afstand was de zaal noodgedwongen halfleeg, ook al voelde dat als halfvol. Nu alle beperkingen verdwenen zijn, worden als vanouds volle zalen verwacht.

Samenvatting De Koopman

De jonge Venetiaan Bassanio heeft flink wat geld nodig om als huwelijkskandidaat kans te maken op de beeldschone Portia. Via een bevriende koopman leent hij geld van de woekeraar Shylock, op voorwaarde dat hij dit binnen drie maanden zal terugbetalen. Zo niet, dan is hij Shylock een pond van zijn eigen vlees schuldig. Het lukt Bassanio heel aardig om met het geleende geld indruk te maken op Portia, tot het bericht komt dat de schepen van de bevriende koopman op zee zijn vergaan. Op tijd terugbetalen is opeens niet meer mogelijk en Shylock eist zijn pond vlees op. Er is uiteindelijk heel wat list en bedrog voor nodig om deze tragische komedie met vrolijkheid te laten eindigen.

Speeldata

De speeldata komend zomer zijn: try-outs op 18, 24, 25 juni en op 1, 2, 8 en 9 juli. De voorstellingen zijn op 10, 12 (première) 13, 17, 19, 20, 24, 26, 27, 31 augustus, 2, 3, 9, 10, 16 en 17 september. Alle voorstellingen beginnen om 21.00 uur. Op zaterdag 27 augustus is er een matinéevoorstelling om 14.30 uur.

Kaartverkoop via www.shakespearetheaterdiever.nl en via de ticket- en infolijn: 0521-594999

Nieuws

menu