Spoorlijnen bij Zwolle gaan met Pasen op de schop: geen treinen naar Amersfoort, Lelystad en Kampen

De Hanzeboog over de IJssel bij Zwolle. NDC/ Michiel Kolle

Regio - In het paasweekend rijden er geen treinen vanuit Zwolle richting Amersfoort, Lelystad en Kampen. Dat heeft spoorbeheerder ProRail bekend gemaakt. Aannemer NoorderSpoor werkt die dagen aan het spoor bij Zwolle. Het oponthoud duurt van zaterdag 20 tot en met dinsdagochtend 23 april.

Ondanks de werkzaamheden tijdens het paasweekend is er wel treinverkeer vanaf Zwolle naar Meppel, Emmen, Enschede en Deventer. Bij de lijnen die uitvallen zorgt ProRail voor vervangend busvervoer. 

Werkzaamheden

Om de treindienst tussen Noord-Nederland en de rest van Nederland / Randstad te verbeteren is het noodzakelijk het spoor in Zwolle uit te breiden en voor te bereiden op de toekomst. Om dit te realiseren dient onder andere het opstelterrein voor treinen tussen de Hanzeboog en Hogeschool Windesheim te worden aangepast. Hier kunnen treinen parkeren en kunnen vervoerders treinen schoonmaken en onderhouden. Op dit opstelterrein worden extra sporen aangelegd zodat er meer treinen tegelijkertijd terecht kunnen. NedTrain bouwt hier een treinwasinstallatie en een technisch centrum, waardoor vervoerders de treinen sneller en efficiënter kunnen schoonmaken en onderhouden.

Via een extra te bouwen spoor tussen het station en het opstelterrein, kunnen treinen vanaf station Zwolle naar de nieuwe opstelsporen rijden en andersom. Om dit spoor te bouwen, moet een deel van de gebouwen op het Wärtsilä terrein aangepast worden.

Bekijk hier de fotoreportage van de werkzaamheden.

Naast de werkzaamheden aan het opstelterrein wordt ook gewerkt aan detere overstapmogelijkheden op knooppunt Zwolle. Treinen uit 8 richtingen kunnen straks tegelijkertijd het station Zwolle binnenkomen en vertrekken. Om dit mogelijk te maken worden de sporen uit tussen Zwolle en Herfte uitgebreid en wordt een 'dive-under' bij Herfte gebouwd.