Staphorst plaatst camera's tijdens sinterklaasintocht vanwege demonstratie tegen Zwarte Piet

Hartje Staphorst. Foto: Frens Jansen

De gemeente Staphorst hangt dit weekend camera’s op tijdens een demonstratie van Kick Out Zwarte Piet bij de sinterklaasintocht. De gemeente doet dit preventief op het Marktplein en de Stovonde, „om ervoor te zorgen dat de sinterklaasintocht een mooi kinderfeest blijft”, staat in een verklaring.

Volgens de gemeente zijn op sociale media tegengeluiden te horen na de aankondiging van de demonstratie. Om de intocht in goede banen te leiden, zo meldt de gemeente, moeten de actievoerders plaatsnemen in een demonstratievak. De gemeente benadrukt dat demonstreren een recht is, maar dat er wel voorwaarden aan de actie kunnen worden meegegeven.

Met de demonstratie in Staphorst wil KOZP „een krachtig statement maken voor een inclusief sinterklaasfeest en een samenleving zonder racisme”, aldus de organisatie. „Onze demonstratie tijdens de sinterklaasintocht zorgt ervoor dat het sinterklaasfeest een feest wordt voor álle Nederlandse kinderen.”

Aankomende zaterdag is ook in Zaandam een demonstratie tegen Zwarte Piet. Afgelopen weekend werd tijdens een intocht in Westzaan ook gedemonstreerd. Toen gooiden tegenstanders onder meer eieren naar de demonstranten.

Nieuws

menu