Station Zuidhorn is het beste station van Groningen en Drenthe. Hoe hoog scoren de andere 36?

Het station in Zuidhorn. Foto DvhN/Archief

Reizigers waren in 2022 wederom iets meer tevreden over hun station dan het jaar daarvoor. Dat blijkt uit de Stationsbelevingsmonitor 2022, een onderzoek door I&O Research in opdracht van NS en ProRail onder 85.000 reizigers.

Reizigers gaven stations vorig jaar een gemiddeld rapportcijfer van 7,32. In 2021 was dat 7,31 en in 2016 was dat nog 6,94.

ProRail en NS voeren dit onderzoek elk jaar uit om te weten hoe reizigers over de stations denken, maar ook waar de punten voor verbetering liggen.

Groningen en Drenthe

Station Zuidhorn krijgt rapportcijfer 7,9 van de reiziger en is daarmee het best scorende station van Groningen en Drenthe; goed voor een 12de plek in de landelijke ranglijst.

Hoogezand staat onderaan met een 6,6. Grootste stijger is Groningen Europapark dat van een 7,3 in 2021 naar een 7,6 in 2022 gaat.

De negen treinstations in Drenthe kregen, op Beilen na, een waardering van 7 of hoger.

Station Emmen is de grootste stijger ten opzichte van 2021 en gaat van een 6,9 naar een 7,1. Station Dalen krijgt een 7,7 en staat daarmee bovenaan in Drenthe. Station Beilen krijgt net als vorig jaar een 6,7.

Opvallend is de landelijke achtste plek voor Gramsbergen, het treinstation op de lijn Zwolle-Emmen.

De 28 stations in de provincie Groningen werden lager gewaardeerd dan die in Drenthe: 6,6 of hoger.

Bekijk hier de scores per station per provincie.

Opgeknapte stations stijgen in waardering

Uit deze en eerdere edities van de Stationsbelevingsmonitor blijkt dat stations die opgeknapt zijn direct stijgen in waardering.

Zoals op station Zuidhorn het geval is, zegt stationsmanager Marco Schokker. ,,Het station is in de afgelopen jaren grotendeels vernieuwd, wat een positief effect op de beleving heeft. En je hebt er voorzieningen zoals een toilet, een watertappunt en een OV-fiets uitgiftepunt, daarbij vind je er een horecavoorziening.”

Zijn collega Peter Ananias in Drenthe zegt dat er veel aandacht is voor veiligheid op en rond het station in Emmen. ,,We hebben daar dankzij samenwerking met de gemeente, politie en andere partners gezorgd voor betere verlichting en routering. Het is goed om te zien dat de veiligheidsbeleving nu gestegen is.”

Op het station in Beilen moest vorig jaar de wachtruimte worden gesloten vanwege overlast; wel werd het stationsgebouw geïsoleerd en gasloos gemaakt.

Nummer één: Klimmen-Ransdaal, Lage Zwaluwe op laatste plaats

Het meest gewaardeerde station van Nederland is Klimmen-Ransdaal. Dit station op de Zuid-Limburgse Heuvellandlijn kreeg een 8,3 als rapportcijfer. Reizigers waarderen dit station om zijn mooie ligging in het heuvelige landschap en vanwege het monumentale stationsgebouw uit 1913 met restaurant en terras op het perron.

Op de Heuvellandlijn zijn ook nummers twee en drie te vinden: station Schin op Geul kreeg van reizigers een 8,2 en station Valkenburg een 8,1.

Station Lage Zwaluwe in Noord-Brabant kreeg van reizigers het laagste cijfer en de enige onvoldoende: een 5,2.

Station Driebergen-Zeist laat de grootste stijging zien in de afgelopen vijf jaar. In 2017 kreeg dit station nog een 5,2. Vorig jaar kreeg dit station van reizigers een 7,8.

Bekijk hier de scores per station .

Nieuws

menu