Stellingwerven herdenken rampjaar 1672

De heropening van de Blessebrugschans in 2010. Lenus van der Broek

In 2022 en 2023 zijn er overal in Nederland evenementen rondom de herdenking van het rampjaar 1672. Naast in Maastricht, Oude en Nieuwe Hollandse Waterlinie, Stelling van Amsterdam, Coevorden, Groningen, Naarden, Overijssel wordt hier in de Stellingwerven bij stilgestaan.

In de Stellingwerven ligt de Friese Waterlinie, waar Bommen Berend in 1672 en 1673 het gebied teisterde.

Als de financiën rondkomen, gaat er van alles gebeuren in 2022 en 2023, zoals fietsen met gidsen langs schansen, een bustoer langs de hele Friese Waterlinie, een Middeleeuwse markt, een kinder-middeleeuwse-modeshow, bourgondisch eten en een ‘living history’ met kinderen en volwassenen.

Er zijn vijf lezingen over het Friese perspectief, maar ook dat van Groningen en het Groninger Ontzet, en het landelijke perspectief van het Westen en Zuiden in het rampjaar. Er wordt een infopunt Friese Waterlinie ingericht, waar alles van de Friese Waterlinie-activiteiten te zien is. Vondsten van langs de Friese Waterlinie worden ondergebracht in een tentoonstelling.

Werkgroep

Dat alles wordt getrokken en aangejaagd door de werkgroep Friese Waterlinie. De werkgroep bestaat uit Nicolette Hartong (voorzitter) uit Nijeberkoop, Karst Berkenbosch uit Oldeberkoop, Hans Salverda uit Zorgvlied, Lenus van der Broek uit Wolvega en Pieter de Jong uit Oldeberkoop. De werkgroep doet dit onder de hoede van stichting De Grijpvogel. Er zijn nog veel andere organisaties uit de Stellingwerven nodig om dit hele programma te realiseren.

Ook andere partijen pakken in Fryslân activiteiten op, zoals de Friese Regimenten, Tresoar en It Fryske Gea. Die laatste hoopt in 2022 het langverwachte ‘stekje‘ bij de Bekhofschans onder Oldeberkoop te kunnen plaatsen. Van historisch geograaf Meindert Schroor verschijnt een geheel nieuwe versie van het boek De Friese Waterlinie bij de Stellingwarver Schrieversronte.

Landelijk is het Platform Herdenking Rampjaar 1672 actief en de Friese Waterlinie-werkgroep is hierin deelnemer.

Nieuws

menu