Stil op straat in Steenwijkerland na ingaan avondklok

Compact media

Steenwijk - De eerste avondkloknacht lijkt rustig te zijn verlopen in Steenwijkerland. ‘We hebben een aantal verbalen uitgeschreven in de periode na 21.00 uur’, vertelt Laura Gosewisch, teamchef politie Steenwijkerland.

Iets meer dan twintig automobilisten werden op de snelweg aangehouden. Het waren mensen die ergens op bezoek gingen of terugkwamen van een visite. ‘Opvallend was dat met name de 30-plussers geïrriteerd reageerden op de avondklok, terwijl juist de jongeren heel goed meewerkten’, vertelt Gosewisch. 

Boete

De automobilisten kregen een boete, omdat alle vervoersbewegingen niet toegestaan zijn tussen 21.00 uur en 4.30 uur. Dus niet zonder geldige ontheffing buiten lopen wordt bekeurd, maar ook je verplaatsen in een auto is verboden.

Ontmoedigingsbeleid

De wijkagent die de buitengebieden van Steenwijkerland onder zijn hoede heeft, onderhoudt nauwe contacten met de jongeren (en hun ouders) die normaal gesproken samenkomen in keten. ‘Door in gesprek in te gaan met de jongeren voeren we een ontmoedigingsbeleid om toch bij elkaar te komen’.

Dat neemt niet weg dat veel jeugd toch graag samenkomt in de avond- en nachtelijke uren. Maar tegen logeerpartijtjes kan en wil de politie niet optreden.

Vuurwerk

In de wijk Oostermeenthe werd vuurwerk afgestolen door enkele jongens, rond 21.00 uur en in de nachtelijke uren.

‘We hebben contact gehad met onze collega’s in het westen, waar de situatie anders is’, aldus Gosewisch. ‘Veel mensen leven daar anders: als je met acht man in een flatje woont, gaan de kinderen ’s avonds sneller de deur uit dan hier’.

Mensen die om een uur of acht de hond uitlieten of nog een ommetje maakten gaven aan dat het op dat moment al leek of de avondklok al in was gegaan: ‘Opmerkelijk rustig op straat, ook al voor 21.00 uur’.

Oproep voor het luiden van de avondklok de komende periode

Zaterdag luidde om 21.00 uur de klok van de doopsgezinde kerk aan de Dorpsgracht in Giethoorn. En dat gebeurt vanaf nu elke avond, zolang de avondklok van kracht blijft.

‘Voor de Steenwijkers niets nieuws natuurlijk, daar luidt de klok altijd  ’s avonds en dat al 400 jaar’, alus Gerke van Hiele, predikant van de Doopsgezinde Kerk. De officiële avondklok gaat in in tot in ieder geval dinsdag 9 februari. ‘Deze periode van ingrijpende maatregelen vanwege corona vraagt geduld en veerkracht van ons. Iedere avond dat de klok luidt zijn we weer een dag dichter bij die nieuwe periode in ons leven en samenleven waar we allemaal naar uit kijken. We zijn bijna de winter door. Luister maar. Er komt toch weer andere tijd’.

Hij roept alle kerkgemeenschappen  op om het Gieterse voorbeeld te volgen. Ook in Blokzijl luidden de kerkklokken.