Taart voor boswachters Kuinderbos

Een welverdiende taart voor boswachter Harco Bergman. Foto: Sieb van der Laan

De Taart van de Week, beschikbaar gesteld door De Bakker Steenstra aan de Markt 48 en het Steenwijkerdiep 29 te Steenwijk gaat deze week naar boswachter Harco Bergman, die samen met drie collega-boswachters, hond Bram en een aantal vrijwilligers de hangbuikzwijntjes heeft weten te redden, die begin januari in het Kuinderbos waren achtergelaten.

De varkentjes waren door wandelaars gespot en zij alarmeerden boswachter Harco Bergman. Omdat vier kleine hangbuikzwijntjes niet in de natuur overleven, probeerde Bergman de eerste paar dagen de biggetjes zelf te vangen, maar dat lukte slechts bij eentje. Daarna werden twee door vrijwilligers getimmerde ‘biggenstalletjes’ met stro en voer ingezet, maar deze biggenhotelletjes bleven echter leeg. Voor het ergste werd gevreesd: „Ik ben bang dat ze niet meer leven en slachtoffer zijn geworden van een vos of onderkoeling,” aldus Bergman. „Maar we blijven zoeken.” Collega’s werden ingeschakeld, waaronder collega-boswachter Bart Smit met zijn speurhond Bram, en met een warmtebeeldcamera werden de drie varkentjes gevonden onder een oude hut. Dankzij het kordate optreden van speurhond Bram konden de varkentjes worden overgenomen door de boswachters. De varkentjes werden ondergebracht in een van de biggenhotelletjes en door liefhebbers afgehaald.

Na verschillende vergeefse pogingen door de boswachters, werd diensthond Bram van boswachter Bart Smit ingezet, die drie van de vier gedumpte zwijntjes wist te vangen. Voor deze fantastische actie is de Chesky Fousek hond inmiddels door Hondenspeeltuin Midden-Drenthe uitgeroepen tot ‘Dog of Fame 2022’ en krijgen baas en hond op 21 mei de prijs officieel uitgereikt. Mei duurt nog even, vandaar dat de boswachters alvast ook beloond worden met de Taart van de Week (met misschien een likje slagroom voor Bram). Namens allen nam boswachter Harco Bergman de taart in ontvangst. Hij hoopt dat het drama met de zwijntjes een les is aan mensen om geen dieren in de natuur te dumpen, maar bijvoorbeeld via social media een nieuwe eigenaar te zoeken, als het zelf niet meer lukt.

Nieuws

menu