Varen door de Weerribben, sterrenkijken en kievitsbloemen bewonderen tijdens Groene Karavaan Noordwest Overijssel

Springen op het trilveen.

Springen op het trilveen. Foto: Groene Karavaan

De Groene Karavaan, die op dit moment door Noordwest Overijssel reist, organiseert allerlei activiteiten op het gebied van natuur en groen. Dat doen zij niet alleen, maar met de hulp van onder meer Staatsbosbeheer.

Jong en oud kunnen met Staatsbosbeheer de Weerribben verkennen. Dat kan onder andere tijdens een vaartocht door de watergangen van het grootste laagveenmoeras van Europa. „Het is echt een uniek stukje Nederland”, zegt boswachter Denny Kroeze. „Een stukje dat het beste te beleven is vanaf het water.”

Mooiste watergangen

Een rondvaartboot voert de deelnemers in twee uur tijd door de mooiste watergangen van de Weerribben. „Er gaat een gids mee van Staatsbosbeheer om te vertellen over de geschiedenis van het gebied en de planten en dieren die je kan tegenkomen. Ook maken we een stop onderweg om trilveen te ervaren.” De boot is niet overdekt, dus warme (regen)kleding is aan te raden.

Varen naar de sterren

Wie de rust van de Weerribben wil ervaren als alle andere recreanten thuis zijn, kan met een boswachter in een fluisterboot naar de sterrenwacht varen. „De kans is groot dat je onderweg een bijzondere roofvogel ziet of reeën”, zegt de boswachter. Bij de sterrenwacht staat een sterrenkijker om de sterrenhemel te kunnen bekijken. Dat kan het beste tijdens nieuw maan. Wie op 18 april deze vaartocht doet krijgt na afloop een presentje.

Kievitsbloemenexcursie

Bij natuurgebied De Brommert tussen Hasselt en Zwolle ligt het grootste kievitsbloemenveld van West-Europa. Tijdens de speciale Groene Karavaan kievitsbloemenexcursie gaan deelnemers samen met een boswachter op pad naar deze unieke plek. De boswachter geeft uitleg over het belang van wilde inheemse bloemen, over waarom kievitsbloemen zo zeldzaam zijn, hoe ze groeien en bloeien en hoe zij passen in het ecosysteem.

Het startpunt is bij Natuurboerderij Hogeboom die zelf ook kievitsbloemenvelden beheert. Met een huifkar gaan bezoekers naar De Brommert, waarna een boswachter hen meeneemt naar het veld. Bij terugkomst is er ruimte om bij de natuurboerderij te kijken. Wie zich aanmeldt voor deze activiteit op 11, 13 of 21 april, krijgt je vijf euro Groene Karavaan korting. Gebruik hiervoor de code ‘groenekaravaan’ op de website.

JeugdNatuurClub

Voor leden van de JeugdNatuurClub De Wieden is er een speciale kievitsbloemenexcursie onder leiding van een boswachter. Een natuurfotograaf leert de hen de kneepjes van natuurfotografie en helpt om een mooie foto van een kievitsbloem te maken. Er zijn fototoestellen beschikbaar.

Opgeven voor de excursies kan op de website van de Groene Karavaan Noordwest Overijssel. Daar staan ook de data, locaties en tijden vermeld.