Verkenners Overijssel: formatie BBB, VVD, GroenLinks, PvdA en SGP

Het provinciehuis in Zwolle.

Het provinciehuis in Zwolle. ANP

BBB, VVD, GroenLinks, PvdA en SGP moeten gaan kijken of ze een coalitie kunnen vormen in Overijssel. Dat stellen verkenners Jolanda Waaijer en Wout Wagenmans woensdag in hun advies aan de Provinciale Staten. Volgens de verkenners zijn de verschillen tussen deze partijen overbrugbaar en sluiten hun bestuursstijlen goed op elkaar aan.

BBB is in Overijssel de grootste partij geworden, met 17 van 47 zetels. Na de BBB zijn VVD, CDA en GroenLinks met vier zetels de grootste partijen in de provincie. PvdA heeft drie zetels en SGP twee.

Volgens de verkenners zijn met alle partijen goede gesprekken gevoerd. „Wij hebben het proces van de verkenning gezien als de start van waaruit je met elkaar bouwt aan een nieuwe Staten- en bestuursperiode”, aldus Waaijer en Wagenmans. „De blik is in de gesprekken dan ook steeds naar voren gericht geweest. Los daarvan hebben we ook ruimte gegeven om vanuit een lerend perspectief, terug te kijken op het eigen en onderling functioneren in de vorige periode.”

De informateur kan met het advies van de verkenner aan de slag om een coalitie voor de provincie op te stellen. Wie de formateur wordt in Overijssel is nog onbekend, deze wordt door de Provinciale Staten aangewezen.