Volg hier hoe leerlingen uit de regio Meppel en Steenwijk de eindexamenperiode doorbrengen

Examenleerlingen van RSG Tromp Meesters zaten er maandag klaar voor. Om 13:30 uur stipt begon hun eerste examen. Foto: René Wiegmink

De eindexamens zijn begonnen. Volg hier hoe twaalf eindexamenkandidaten uit de regio deze spannende periode doorbrengen.

Vorig jaar gingen de eindexamens vanwege corona niet door. Dit jaar wel, maar het is wel allemaal wat anders dan normaal. Zo krijgen leerlingen de kans om een extra herkansing te doen en mogen ze één vak niet laten meetellen. Dat mag echter geen kernvak zijn, zoals Nederland, Engels of wiskunde. Het wegstrepen mag alleen als de leerling hierdoor alsnog kan slagen.


Het tweede tijdvak is daarnaast uitgebreid naar tien dagen, waar dat normaal vier dagen zijn. Zo kan een leerling die ziek is of in quarantaine moet tijdens het eerste tijdvak, het hele centraal examen tijdens het tweede tijdvak afleggen.

Vanwege corona hebben veel scholieren dit jaar een minder optimale voorbereiding gehad op de examens. Daarom heeft het rijk extra geld vrijgemaakt voor scholen, zodat ze extra begeleiden kunnen organiseren. Ook is er een nieuw online platform gelanceerd voor leerlingen, waar examenlesstof wordt uitgelegd.