Wandelen in de 'kolonie' met nieuw boekje

Wandelen in de Koloniën van Weldadigheid. www.wandelenindekolonie.nl

Wilhelminaoord – Inwoners van de koloniedorpen Wilhelminaoord en Frederiksoord maken samen een boekje vol met wandelingen. Het gaat om een boekje met veertien routes die de mooiste plekjes laten zien.

Het boekje bevat bovendien veel achtergrondinformatie over alles wat je tegen komt onderweg.

'En daar zijn we best trots op', zegt Henk Bakker. Hij is een van de mensen die meegewerkt heeft aan het wandelboekje. Bakker is lid van de commissie Groen van Dorpsgemeenschap Frederiksoord/Wilhelminaoord. Deze commissie heeft verschillende projecten op het gebied van groen gedaan in de dorpen. Het routeboekje is daar een voorbeeld van en een idee van commissielid Tinus Hoogenkamp.

Hoogenkamp liep er jaren mee rond om meer mensen te laten genieten van de mooie plekjes in de kolonie. Plekjes die je soms alleen te voet kan bereiken. En als je er dan nog iets bij verteld over wat je onderweg ziet, dan is het verhaal compleet. Tinus Hoogenkamp heeft de presentatie van het boekje niet meegemaakt. Hij is overleden na een ziekbed. Zijn vrouw heeft bij de presentatie het eerste exemplaar gekregen.

Inmiddels hebben alle inwoners van Frederiksoord, Wilhelminaoord en een deel van Nijensleek een exemplaar in de bus gekregen. Dit in samenwerking met Dorpsgemeenschap Frederiksoord/Wilhelminaoord en Sportdorp Vitaal Wilhelminaoord. Sportdorp heeft een bijdrage gedaan om het routeboekje huis-aan-huis te kunnen verspreiden.

Ideeën komen van de inwoners zelf

Bakker: “We hebben de inwoners van de twee dorpen gevraagd om met mooie rondjes te komen. Dat hebben ze gedaan. De kortste is zo’n twee kilometer en de langste is een ‘rondje kolonie’ van achttien kilometer.” Ze starten bij Ons Dorpshuis in Wilhelminaoord en museum De Koloniehof in Frederiksoord. Aan de gevel van het dorpshuis hangt een infobord met alle routes.

Het boekje is makkelijk in gebruik en kan tegen een beetje water. Van monumenten en belangrijke plekken in de kolonie die je onderweg tegen komt, wordt een beschrijving gegeven. Over de geschiedenis van de Maatschappij van Weldadigheid bijvoorbeeld, de historie van Hotel Frederiksoord en waarom het Dirk de Ruiterpad naar deze man is genoemd. Ook Landgoed De Eese komt aan bod.

Na een wandeling weet je meer over de ontstaansgeschiedenis van de Maatschappij van Weldadigheid. Je weet de geschiedenis van veel monumenten en plekken onderweg. 'Wat we willen is dat meer mensen kunnen genieten van alles wat we hier hebben. Want, zeg nou zelf, als je ergens woont, wil je nog weleens wat over het hoofd zien'. Bakker is elf een fervent wandelaar en heeft alle routes zelf meerdere malen gecontroleerd.

Wandelboekje ook handig voor toeristen en gasten Maar daar blijft het niet. Inwoners van Frederiksoord en Wilhelminaoord zijn trots op de plek en de geschiedenis. Daar willen ze bezoekers en toeristen ook van laten genieten. De boekjes zijn ook te koop bij verschillende recreatiebedrijven, het dorpshuis in Wilhelminaoord en De Koloniehof in Frederiksoord. En dat voor maar een paar euro.

Inmiddels is er ook een website waar de wandelingen terug te vinden zijn, www.wandelenindekolonie.nl . Wie weet is dit het begin van nog meer naslagwerken. 'Denk maar fietsroutes, ATB routes en motorroutes langs alle voormalige armenkolonien. Dan is het handig dat je er ook wat info onderweg bij krijgt'.