Wandelexcursie door het leefgebied van de otter in Nationaal Park Weerribben-Wieden: 'Door de ogen van de otter'

De otters zijn in 2002 in De Wieden uitgezet. Foto: ? Natuurmonumenten - Ben Walet

Ben je nieuwsgierig naar de leefwijze en sporen van otters? Op zaterdag 5 maart is er een excursie door het rietland van De Wieden door de ogen van de otter. „Otters zijn echte nachtdieren en krijgen we overdag niet te zien. We gaan dan ook op zoek naar ottersporen!”, vertelt Lida Blok van Bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster.

Tijdens de excursie leer je van alles over dit grote zoogdier, dat van kop tot staart 1 tot 1,20 meter lang is. De gids vertelt over voedsel en gedrag van de otter. Je hoort over zijn bijzondere comeback en wat er nodig was voor de otters weer uitgezet konden worden. Kijkend door de ogen van de otter, zie je in de rietkragen fijne slaapplaatsen en geschikte plekken om aan land te gaan. Ook de markering van territoria met spraints (otterpoep) laat zich goed herkennen.

De otters zijn in 2002 in De Wieden uitgezet. Dat is nu 20 jaar geleden en de otters hebben het erg naar hun zin in dit leefgebied. Dat blijkt vooral uit het aantal Otters dat nu is te vinden in Nationaal Park Weerribben-Wieden, er leven nu naar schatting ruim 100 otters.

Drassig terrein

De organisatie van de excursie raadt aan de laarzen mee te nemen. „Want de excursie loopt over het zeer drassige moeraspad met trekpontjes. Vanwege het op- en afstappen van de trekpontjes en het zeer drassige terrein is het van belang om goed ter been te zijn. Voor wie meer wil weten over de otter en sporen van otters, is dit een leuke leerzame excursie. De otters zelf doen pas ’s avonds hun ogen weer open, je ziet alleen hun sporen!”

Kijk voor meer informatie in de agenda van Bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster via www.natuurmonumenten.nl/dewieden/activiteiten

Nieuws

menu