Warmtepomp in je huis? Dikke pech: veel installateurs in Drenthe nemen geen nieuwe klanten meer aan

De montage van een hybride warmtepomp, een combinatie van een cv-installatie met een warmtepomp. Foto: ANP/Kees van de Veen

Installateurs van warmtepompen en zonnepanelen in Drenthe kunnen de vraag niet meer aan. Veel bedrijven moeten noodgedwongen nee verkopen aan nieuwe klanten.

Wie de website van Installatieburo Jongsma Assen bezoekt, ziet het meteen in rode letters staan: ‘Vanwege overweldigende drukte kunnen wij op dit moment geen nieuwe klanten en/of aanvragen in behandeling nemen. Bedankt voor uw begrip.’ Eigenaar Robert Jongsma heeft de zin enkele weken geleden met pijn in het hart geplaatst.

‘Lastig om een offerte te maken’

„Ik hoop dat ik deze zin zo snel mogelijk weer van mijn website kan halen, maar het is een erg moeilijke puzzel op dit moment”, laat hij weten. „Ik heb dit nog niet eerder meegemaakt. Tien jaar geleden was er te weinig werk door de crisis, en nu kun je het werk niet aan.”

Jongsma is lang niet de enige installateur in Drenthe die een klantenstop heeft moeten invoeren. Huizenbezitters die hun woning van warmtepomp of zonnepanelen willen voorzien, zien overal lange wachttijden en bij veel installateurs krijgen ze net als bij Jongsma inmiddels een nee te horen. Daar is zelfs de wachtlijst geen optie meer.

„Je wilt je vaste klanten kunnen blijven bedienen, vandaar deze tijdelijke stop op nieuwe klanten”, zegt Jongsma. „Het is heel lastig om een offerte te maken voor de installatie van een warmtepomp, als je weet dat je de onderdelen volgend jaar pas geleverd krijgt. Tegen welke prijs is nog onbekend en deze zal waarschijnlijk alleen maar toenemen.”

Onderdeel voor onderdeel

Waar installateurs voorheen een prijsafspraak op moment van bestelling konden maken, willen leveranciers daar op dit moment niet aan. Zij bepalen de prijs pas op moment van levering, vele maanden of zelfs een jaar later.

Voor installatiebedrijf J. Beenen in Havelte is die lange levertijd een groot probleem. „We hebben nu zo’n tien warmtepompen in bestelling, die komen onderdeel voor onderdeel binnen”, zegt Karmen Beenen. „Wij kunnen dus niet meer uit voorraad leveren en daarom nemen wij voor warmtepompen geen nieuwe klanten meer aan.”

Het is voor Beenen vooral moeilijk om mensen te moeten teleurstellen. „In steden is het misschien gemakkelijker om nee te zeggen, maar wij zijn de enige warmtepompeninstallateur in het dorp. Er zijn hier veel nieuwe mensen komen wonen die hun huis willen verbouwen en verduurzamen, die wil je het liefst gewoon allemaal helpen.”

‘Situatie zonnepanelen na de zomer richting normaal’

Zowel Beenen als Jongsma vindt het moeilijk om te schatten hoe lang de leveringsproblemen nog voortduren. Jongsma heeft op dit moment bestellingen uitstaan die naar verwachting pas na week tien van 2023 bij hem worden geleverd.

„Voor warmtepompen is nog veel onzeker, maar voor zonnepanelen verwachten ze dat de tekorten na de zomer weer wat teruglopen en we richting een normale situatie gaan. Dan hoop ik dat de klantenstop eraf kan. Je wilt mensen niet blijven teleurstellen.”

Nieuws

menu