Waterschap WDODelta stapt af van satellietbeelden bij schouw. Met scherpe luchtfoto's wordt dit jaar de schoonmaak van sloten gecontroleerd

Het waterschap doet de schouw dit jaar met luchtfoto's in plaats van satellietbeelden. Foto Waterschap Drents Overijsselse Delta

Het Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) gaat onderzoeken of het gebruik van luchtfoto’s beter is dan satellietbeelden voor de controle op het schoonmaken van de sloten, de zogenaamde schouw.

Voordeel van het gebruik van foto’s zijn scherpere beelden en minder afhankelijk van het weer, verwacht het waterschap. „Afgelopen jaren maakten we als eerste waterschap in Nederland gebruik van satellietbeelden om te controleren of sloten goed werden schoongemaakt door eigenaren”, vertelt dagelijks bestuurslid Herman Odink. „Ondanks het succes liepen we ook tegen enkele problemen aan. We gaan kijken of we die kunnen oplossen door over te stappen op luchtfoto’s, gemaakt vanuit een vliegtuig met speciale apparatuur.”

Beter beeld

De verwachting is dat bij hoge bewolking nog steeds goede foto’s kunnen worden geschoten, omdat het vliegtuig onder de bewolking vliegt. Daarnaast kan ook het vliegmoment beter worden bepaald. „De satelliet komt over wanneer die overkomt en we hopen dat de weercondities dan goed zijn”, licht Odink toe. „Met een vliegtuig kunnen we dit beter en op korte termijn plannen. Daarnaast zijn luchtfoto’s scherper en kan worden ingezoomd op een kleiner oppervlak van de sloten. Het computerprogramma dat de foto’s verwerkt, kan hierdoor een beter beeld geven van welke sloten wel en niet goed zijn schoongemaakt.”

Het waterschap controleert jaarlijks 2500 kilometer sloten op een goede schoonmaak door eigenaren, zoals gemeenten en agrariërs. Tot voorheen was hiervoor de inzet nodig van veel medewerkers in het veld. Nu hoeven die alleen nog naar die plekken die de luchtfoto aangeven als niet schoon.

Hoe wordt de controle uitgevoerd?

Vóór 15 november worden de luchtfoto’s gemaakt, want voor die datum zouden de sloten schoongemaakt moeten zijn. Een intelligent computerprogramma analyseert deze foto’s en beoordeelt in welke sloot te veel begroeiing staat en in welke niet. Sloten met te veel begroeiing worden niet als ‘schoon’ beoordeeld en fysiek gecontroleerd. Blijkt na deze controle dat de sloot niet is onderhouden, ontvangen eigenaren van deze sloten een brief met het verzoek om dit alsnog te doen. „Ook in de watersector staat digitalisering en innovatie niet stil. Daar willen we ons voordeel mee blijven doen”, sluit Odink af.

Nieuws

menu