Waterschap zet controle van gebruik Roundup op gele percelen door. Vorig jaar werden vijftig waarschuwingen en drie boeterapporten afgegeven

WDODelta zet na het succes van vorig jaar de controle op de 'gele percelen' voort.

WDODelta zet na het succes van vorig jaar de controle op de 'gele percelen' voort. Foto: WDODelta

Het Waterschap Drents Overijsselse Delta zet de controle op gele percelen voort. Gele percelen worden bespoten met Round Up, deze kleuren geel of oranje. Tot en met mei voert het waterschap de controles gericht uit.

In 2021 controleerde het waterschap 305 percelen. „De meeste agrariërs hebben zich toen netjes aan de regels gehouden. Daar zijn we erg blij mee. In totaal zijn er 50 waarschuwingen en drie boeterapporten afgegeven. In die gevallen was het sloottalud bespoten en geel verkleurd”, laat toezichthouder René Gerritsen weten. Het waterschap voert de controles op het teeltvrije sloottalud uit om de kwaliteit van het water in sloten te beschermen.

Binnen de teeltvrije zone mag niet gemest en gespoten worden. Dit zorgt ervoor dat er minder spuitvloeistof en afspoeling van gewasbeschermingsmiddelen in het water van de sloten terecht komt.

Roundup

Het giftige middel Roundup wordt vaak gebruikt in de landbouw voor het doodspuiten van grasland om daarna een nieuw gewas te kunnen telen. Het waterschap wil voorkomen dat de stof glyfosaat in het water terechtkomt. „Voor dit jaar hopen we dat de naleving nog hoger wordt. Dat doen we door aandacht te blijven schenken aan dit onderwerp en te blijven controleren”, laat Gerritsen weten.