Weerribben-Wieden behoudt Europees diploma voor natuurbeheer. Nationaal Park is een van de vier natuurgebieden in Nederland met deze bijzondere status

De Weerribben-Wieden. Foto: Wim Goedhart

Nationaal Park Weerribben-Wieden houdt het Europese diploma voor natuurbeheer. Het gaat om het predicaat ‘Excellent Natuurbeheer’.

In Nederland hebben slechts vier natuurgebieden deze bijzondere status. Het gaat naast de Weerribben-Wieden om de Boschplaat (Terschelling), het Naardermeer en de Oostvaardersplassen.

De Weerribben-Wieden krijgt dit vanwege de unieke samenstelling van het gebied, het laagveen en de biodiversiteit. ‘Toekenning van dit diploma is verre van vanzelfsprekend en vraagt dan ook voortdurende inspanning’, vertelt boswachter Fred Prak van Natuurmonumenten.

Aanbevelingen

Het predicaat is weer binnen, maar er staan wel enkele aanbevelingen in het rapport om te zorgen dat het gebied ook na 2030 het diploma behoudt. ‘Zo wordt gewezen op de effecten van lichtvervuiling en waterhuishouding op insecten en zoogdieren. Ook de aanleg van de ecologische verbindingszone tussen Giethoorn en Wanneperveen (Bovenwijde en het Zuideindigerwijde) en alternatieven voor het verbranden van rietafval vragen de komende jaren extra aandacht’, aldus Prak.

Ook staan in het rapport de zorgen over de mogelijke komst van vliegveld Lelystad.

Nieuws

menu