Voorzitter Bob Veldman van stichting Weldadig Oord.

Weldadig Oord grijpt alles rond mogelijke Unesco-status aan om Koloniën van Weldadigheid nog beter op de kaart te zetten

Voorzitter Bob Veldman van stichting Weldadig Oord. Foto: Gerrit Boer

Het positieve advies van adviesorgaan ICOMOS om de Unesco-status toe te kennen aan de Koloniën van Weldadigheid, heeft ook gejuich opgeleverd bij stichting Weldadig Oord.

Voorzitter Bob Veldman is ervan overtuigd dat de eventuele toekenning in juli van de werelderfgoedstatus, een extra boost geeft aan de bekendheid van de Koloniën.

In stichting Weldadig Oord (SWO) zijn bijna tachtig recreatieve en toeristische ondernemers uit de Koloniën van Weldadigheid in Zuidwest-Drenthe en Noordwest-Overijssel verenigd. Zij hebben zich, nadat enkele jaren geleden het nominatietraject voor de felbegeerde werelderfgoedstatus voor de Koloniën in gang werd gezet, ten doel gesteld om het unieke verhaal van dit bijzondere gebied uit te dragen en het nog meer op de kaart te zetten. Volgens Veldman is dat al behoorlijk gelukt.

„SWO is uiteraard erg blij met het positieve advies van ICOMOS. Hoewel het nominatietraject al heel veel positiefs heeft opgeleverd voor de recreatieve instellingen en ondernemers in en om de Koloniën van Weldadigheid, is definitieve inschrijving op de werelderfgoedlijst natuurlijk wel de kers op de taart. Met dit advies is de haven in zicht. Eind juli weten we of we definitief kunnen ‘aanleggen’”, zo zegt de inwoner van Frederiksoord.

Brede publiek aanspreken

Eén van de doelen van Weldadig Oord is om het (meerdaagse) toerisme en de leefbaarheid van het gebied te stimuleren. Dit doet de stichting door onder meer de cultuurhistorische geschiedenis van het ontstaan en de ontwikkeling van het gebied van de Vrije Koloniën van de Maatschappij van Weldadigheid onder een breder publiek meer bekendheid te geven. De stichting krijgt daarbij de steun van veel ondernemers.

Bij het stimuleren van het toerisme wordt vooral gekeken naar het versterken van het toeristische aanbod om het meerdaagse verblijf te stimuleren. En dat in een gebied met drie nationale parken als decor. Veldman denkt dat met alle inspanningen die provincies, gemeentes, ondernemers en instellingen tot nu toe geleverd hebben, de Koloniën al op de goede weg zijn. „En natuurlijk gaat een definitieve inschrijving op de lijst van werelderfgoederen de Koloniën van Weldadigheid zeker weer een extra boost geven.”

Nieuwe initiatieven

Om voor nog meer reuring in het gebied te zorgen, is Weldadig Oord momenteel bezig met een permanente tentoonstelling over de geschiedenis van de Tuinbouwschool Frederiksoord, in een monumentale schuur in de tuin. „Verder zijn we druk met het Van Swieten Observatorium op de tuin. Straks kunnen bewoners en gasten onder leiding van de oprichter van het observatorium van Dordrecht, Frans van der Graaf, in de Drentse donkere nachten, naar de sterren kijken.”

Een ander initiatief waar veel vrijwilligers nu druk mee zijn is de ‘landbouwbelevenis’. Daar wordt het verhaal van de landbouw in de kolonie toen en nu verteld. „Ook krijgen wij binnenkort de beschikking over een gloednieuwe aanhanger voor de in Elektrische Kolonie Express. Hierin is naast plek voor acht personen ook plek voor één persoon die gebonden is aan een rolstoel. In Willemsoord komt een Kolonie Toposcoop en een fietsopstappunt voor het weldadig rondje”, zo blikt Veldman vooruit. Zijn stichting grijpt verder alle reuring rond de Unesco-status aan om de Koloniën van Weldadigheid via sociale media nog beter op de kaart te zetten.