Wijnkenner Kim uit Vollenhove scoort hoger dan ooit met Nederlands team tijdens Wereldkampioenschap Blindproeven in Frankrijk: 'Ik ben nog steeds aan het nagenieten'

In het Palais des Papes te Avignon in Frankrijk kwamen afgelopen zaterdag wijnkenners en liefhebbers uit heel de wereld samen voor het Wereldkampioenschap Blindproeven. Het Nederlandse team, met de Vollenhoofse Kim van der Linde-Bruggink, eindigde op een knappe vierde plek. „We zijn een jong team met voornamelijk vrouwen. En dat viel wel op.”

Van links naar rechts: Kim van der Linde-Bruggink (Vino Veno), Jesper Moonen (Poot Agenturen), Juliëtte Zandbergen (Poot Agenturen), Jaap Baan (Résidence Wijnen) en coach Maxime Zandbergen (Vinites).

Van links naar rechts: Kim van der Linde-Bruggink (Vino Veno), Jesper Moonen (Poot Agenturen), Juliëtte Zandbergen (Poot Agenturen), Jaap Baan (Résidence Wijnen) en coach Maxime Zandbergen (Vinites). Foto: Eigen foto

Het Nederlandse team dat eerder dit jaar het NK-Blindproeven won, bestaat verder uit Juliette Zandbergen, Jesper Moonen, Jaap Baan en hun coach Maxime Zandbergen. Zij namen het op tegen 27 teams. Alleen Hongarije, België en Spanje deden het beter. „Die vierde plek is de beste uitslag voor Nederland ooit”, vertelt Kim. „Het was zo verschrikkelijk spannend. En het was echt een volwaardig WK met teams uit Japan, Zuid-Korea en Kazachstan. Waanzinnig, ik ben nog steeds aan het nagenieten.”

Oogstjaar en druivenras

De teams moesten ieder twaalf verschillende onbekende wijnen proeven en zo volledig mogelijk ontleden. Denk aan het soort druif, het land en het oogstjaar. „Je moet heel veel kennis hebben om mee te doen. Er zijn duizenden druivenrassen en duizenden wijngebieden. Daar heb je veel theoriekennis en proefervaring voor nodig. Alleen een wijn goed omschrijven in de smaak is niet genoeg. Als je de wijn niet weet te linken aan een druif of herkomst, wordt het lastig.” Kim heeft zelf een wijnwinkel in Vollenhove en heeft daardoor flink wat ervaring met het proeven. „Daarnaast heb ik ook opleidingen gevolgd en genoeg theoriekennis.”

Toch is naast kennis en ervaring ook de tactiek en samenwerking binnen de teams belangrijk, zo legt Kim uit. „Je moet goed luisteren naar elkaar. Je geeft met zijn vieren en de coach één antwoord. Als je er dan niet uitkomt wordt het moeilijk.” Kim kwam bij toeval in het Nederlandse team terecht. „We werken allemaal in de wijnwereld en zijn echte wijnliefhebbers. Mijn teamgenoten werken bij importeurs en één van die importeurs is mijn regiomanager. Zij had al eens eerder meegedaan en vroeg mij om mee te doen, want het clubje was nog niet compleet.”

Jong team

Dat het Nederlandse team het zo goed heeft gedaan is opmerkelijk te noemen. „Nederland heeft het nog nooit zo goed gedaan. En daarnaast zijn we een jong team met voornamelijk vrouwen. En dat viel wel op, want in de wijnwereld lopen meer mannen dan vrouwen rond. Daarnaast was de gemiddelde leeftijd van de teams rond de 45 jaar, en wij zijn allemaal begin 30. Toch een opvallend groot verschil.”

In mei volgend jaar vindt het NK weer plaats, en het team is zeker van plan om dan weer mee te doen. „Dat wordt ook wel verwacht, omdat we dit jaar hebben gewonnen natuurlijk. Het WK lijkt volgend jaar in het Champagnegebied plaats te vinden, en dat is niet vervelend”, lacht Kim. „Daarnaast is het ook echt leuk om mee te doen. Je hebt de spanning van wedstrijd, maar ook de sfeer is goed. De tafel naast ons was Spanje, en we gingen nek aan nek het hun. Dat ging heel gemoedelijk. In de avond vond nog een groot galadiner plaats, waar iedereen op kwam dagen met de meest bijzondere flessen wijn. Echt heel erg leuk, één groot feest.”

Klik hier voor de hele uitslag