Witte rook in Witte Paarden: gammele IJzeren Brug wordt begin volgend jaar vervangen

Sfeerimpressie van de nieuwe brug bij Witte Paarden die deels gebouwd wordt met hulpbalken van een zeesluis in IJmuiden. Foto: ProRail

Witte Paarden - Witte rook in Witte Paarden: al bijna twee jaar lang wordt er gesproken over de vervanging van de afgeleefde spoorbrug bij het buurtschap. Bij eigenaar Prorail kwam woensdag eindelijk het hoge woord er uit: de overspanning maakt plaats voor een nieuw exemplaar. De klus neemt ongeveer vijf maanden in beslag en zal rond de herfst van 2021 zijn afgerond.

Bij de huidige brug zijn de jaren gaan tellen en was al langere tijd beperkt beschikbaar. De brug leed onder het steeds zwaardere verkeer dat er decennialang over heen reed. Sinds 2012 mogen zwaardere voertuigen (zwaarder dan vier ton) er niet meer over, maar dat leidde tot een nieuw ongemak: landbouwvoertuigen en vrachtwagens moeten sindsdien omrijden.

De kwestie werd zelfs in de Tweede Kamer besproken, waarbij Stieneke van der Graaf (ChristenUnie) vroeg of er meer haast gemaakt kon worden. De brug zou namelijk aanvankelijk pas eind 2022 vervangen kunnen worden, maar het lukte Prorail om sneller dan gedacht een potje geld aan te boren. Vandaar dat de werkzaamheden een jaar eerder dan verwacht kunnen beginnen.

Regiodirecteur Dorothé Wennekendonk van Prorails is blij met de nieuwbouw. Er wordt eindelijk tegemoetgekomen aan de wensen van de omgeving. ,,De brug vormt een belangrijke verbinding in de regio. Met de aannemer maken we een bijzonder duurzaam ontwerp zodat de spoorbrug nog zeker honderd jaar mee gaat.”

Balken van zeesluis

Bijzonder aan de nieuwbouw is dat voor de nieuwe overspanning stalen hulpbalken van een zeesluis in IJmuiden worden gebruikt. Deze balken blijken nog uitstekend herbruikbaar voor deze brug, aldus Wennekendonk. ,,Daarnaast bouwen we het brugdek op uit composiet, een innovatieve kunststof met een minimaal gewicht. Hierdoor verbruiken we minder materiaal en is er minder CO2-uitstoot.”

Het treinverkeer leidt niet onder de nieuwbouw. De aannemer werkt ook in de nachtelijke uren om zo het project in korte tijd te kunnen afronden. Al het andere verkeer wordt tijdens de werkzaamheden omgeleid.

Dit jaar staat nog in het teken van verder ontwerpen en de voorbereiding van de bouw. ,,Begin volgend jaar start het werk buiten en aan het eind van het derde kwartaal van 2021 kan de spoorbrug alweer door het verkeer bereden worden.”