Zeilvereniging ’t Wiede in Giethoorn stimuleert subsidie punter

Zes zeilpunters op een rij.

Zes zeilpunters op een rij. Hanneke Burger

Steenwijkerland - Inwoners van de gemeente Steenwijkerland kunnen sinds 1 december gebruikmaken van een subsidie voor de bouw van een nieuwe, eikenhouten punter, bij de punterwerven Schreur of Wildeboer.

Per punter stelt de gemeente een bedrag van 5000,- euro beschikbaar. De regeling is ook toegankelijk voor bootbezitters, die kunnen aantonen een ligplaats te hebben in Steenwijkerland. De criteria, waaronder een anti-speculatiebeding van vijf jaar en een aantal criteria met betrekking tot de authenticiteit, is te vinden op de website van de gemeente.

Oude ambacht ondersteunen

Het doel van deze subsidie is het versterken van het traditionele beeld van Giethoorn en het daarbij behorende ‘gevaer’ en de ondersteuning van het oude ambacht van het bouwen van de punter. Deze dreigt al jaren uit het beeld van Giethoorn te verdwijnen en kan zeker een positieve impuls gebruiken. Ook in 2006/2007 bestond er een subsidieregeling om het streekgebonden karakteristieke varend erfgoed te ondersteunen. In totaal zijn er toen 38 nieuwe eikenhouten punters gebouwd. Van deze punters varen er meerdere mee met de zeilwedstrijden, georganiseerd door Zeilvereniging ‘t Wiede.

Lust voor het oog

Uiteraard vallen ook de zogenaamde eikenhouten motorpunters onder de subsidieregeling, die loopt tot 31 december 2025. Elk jaar kunnen er acht punters gebouwd worden. Voorzitter Cor Maat van zeilvereniging ‘t Wiede is blij met de ontwikkeling: „Wij juichen dit initiatief enorm toe omdat het de hoop koestert, dat er net als na de vorige subsidieronde, meer zeilpunters aan de start zullen verschijnen op de tweewekelijkse zondagse zeilwedstrijden op het Bovenwiede. Het is elke keer weer een lust voor het oog om die mooie, authentieke vaartuigen onder vol zeil over het meer te zien gaan.”

Maat vertelt enthousiast over de bloedstollende onderlinge competitie, waarbij door de wol geverfde punterzeilers ongekende huzarenstukjes ten toon stellen. Tijdens de nazit en de prijsuitreiking wordt hierover vaak nog lang nagepraat onder het genot van een drankje. „Ook organiseren we punterzeillessen, mocht een nieuwe eigenaar hier behoefte aan hebben. Na afloop ontvangt de deelnemer het felbegeerde PunterVaardigheidsBewijs.”

Meer informatie is te vinden op de website van de zeilvereniging www.zvtwiede.nl , waar ook verwijzingen naar de beide punterwerven en naar de subsidieregeling van gemeente Steenwijkerland zijn te vinden.