Jarold en Jan Knoll bij een zelf ontwikkelde machine.

Zelf ontwikkelde landbouwmachines van Knoll B.V. uit Staphorst gaan de hele wereld over

Jarold en Jan Knoll bij een zelf ontwikkelde machine. Foto: Martijn Bijzitter

In de rubriek ‘Made in...’ laten we zien wat bedrijven in onze regio allemaal maken en vertellen we het verhaal achter die producten en ondernemingen.

Aansluiten bij de wensen van de klant is bij Knoll B.V. in Staphorst geen loze belofte. Het bedrijf biedt het totale spectrum aan machines voor land- en tuinbouw. Daarnaast ontwikkelt en assembleert Knoll B.V. balenpersen en wikkelaars die uniek in de wereld zijn.

Boeren, hoveniers, gemeenten, particulieren en industriële bedrijven kunnen bij het bedrijf hulpmiddelen vinden die het werk vergemakkelijken. Van tractoren tot maaiers en van hogedrukreinigers tot motorzagen. Het familiebedrijf werd in 1955 opgericht door de broers Albert en Willem en richtte zich op landbouwmachines. Alberts zonen Jan en Henk namen het bedrijf in 1983 over. Al snel kwamen daar tuin- en parkmachines bij.

Eind jaren negentig volgden de balenpersen en wikkelaars. Deze machines maakten van Knoll B.V. een internationale speler, ze worden op alle continenten verkocht. Henk is in 2016 met pensioen gegaan en Jan runt het bedrijf nu met zijn vrouw Hanneke en hun zoon Jarold.

Verwerking van ronde en vierkante balen

Dankzij internationale contacten heeft Knoll B.V. zich gespecialiseerd in productie en verkoop van machines voor de verwerking van ronde en vierkante balen. Dat begon met de levering van gebruikte machines, waaronder persen en wikkelaars. Jan Knoll: „Langzaamaan zijn we deze machines gaan ontwikkelen met een ontwerper in Zwitserland. Samen met het bedrijf Agronic in Finland zijn we de machines gaan produceren. De assemblage en verkoop gebeurt in Staphorst.”

Alle modellen zijn ontstaan vanuit vragen van klanten en maken het leven van boeren en loonwerkers gemakkelijker. „Een klant kan bijvoorbeeld helemaal alleen op zijn land gewassen hakselen en verpakken, dankzij een combinatie van onze machines. Het vermindert de logistieke bewegingen en maakt het werk efficiënter.”

Onder eigen naam verkocht

Jarenlang stond de naam Agronic op de machines, maar het bedrijf moest voor de verkoop doorverwijzen naar Knoll B.V. Met ingang van 2021 worden alle machines onder de merknaam Knoll verkocht. Jarold: „Recent heeft een enthousiaste klant heeft op YouTube een filmpje geplaatst waarop je een machine van ons aan het werk ziet en dat is al 4 miljoen keer bekeken. Onze machines zijn inmiddels in meer dan 75 landen verkocht. Het is dus belangrijk dat potentiële klanten die online zoeken, meteen bij ons uitkomen. Daarom lanceren we ook de website www.knoll-balers.com .”

In 2019 werd een gloednieuw pand in Staphorst betrokken, na jarenlang gevestigd te zijn geweest in Rouveen. Hier is volop ruimte voor een showroom en werkplaats. Dankzij die werkplaats wordt voldaan aan een andere belofte: ‘We keep you moving forward’. Jarold: „We bieden regionale klanten bedrijfszekerheid dankzij reparatie en onderhoud. Daarnaast zorgen we ervoor dat ze verder komen met hun bedrijf door de nieuwste technieken en deskundig advies te bieden.”