Zorgboerderij, maar dan anders: ‘Deelnemers zorgen voor schildpadden, slangen en neusberen’

Jan van het Meer, met op de zorgboerderij exotische dieren, waaronder papegaaien. Foto: Wilbert Bijzitter

Zorgboerderij ReemZorg in Marknesse is een zorgboerderij op een bijzondere locatie, namelijk dierenpark MeerZoo. Initiatiefnemer Jan van het Meer heeft afgelopen jaar zijn vleugels uitgeslagen naar Friesland en Overijssel, zoals dagbesteding in een dierenwinkel in Noordwolde en – recentelijk - een stuk land met een visvijver in Blankenham.

Het kleinschalige dierenpark in Marknesse is de basis van de zorgboerderij van Reemzorg. Je vindt er andere dieren dan op een zorgboerderij gebruikelijk is. Hier kan een deelnemer aan de slag met dieren zoals neusberen, schildpadden en hagedissen. Voor wie wat traditioneler wil zijn er ook pony’s, geiten en cavia’s.

„De zorgboerderij is ruim tien jaar geleden begonnen”, vertelt Jan van het Meer. De 60-jarige ondernemer noemt zichzelf zorgboer: „Laten we het lekker simpel houden. Directeur vind ik zo’n groot woord, je moet gewoon tussen je mensen in staan, en je zorgdeelnemers. Daar kan je niet boven gaan staan, dan moet je een ander beroep kiezen.” Hij doet de zorgboerderij samen met zijn vrouw en ook hun kinderen werken er inmiddels. „Het is een echt familiebedrijf geworden. Dat is mooi, maar je ziet elkaar wel letterlijk elke dag.”

Kinderen

Corona baart Van het Meer zorgen, vooral voor kinderen. „Die zitten nu meer thuis, met bijvoorbeeld ouders die niet lekker in hun vel zitten. De kinderen krijgen dat allemaal mee, meer dan je lief is. Je hebt nu meer te maken met crisisopvang en daar is het nu wel druk mee. Zeker voor logeren in het weekend zitten we regelmatig vol”, zegt Jan.

Wonen

Op de zorgboerderij is ook plek voor kinderen in de buitenschoolse opvang (BSO). Ze kunnen met de dieren knuffelen of bijvoorbeeld samen met de anderen koekjes bakken. „De groepen zijn klein zodat er extra aandacht is voor kinderen die dat nodig hebben.” Naast dagbesteding, BSO en logeren in het weekend zijn er ook deelnemers die wonen op de zorgboerderij. „Ik woon op het erf, en dan ben je eigenlijk altijd aan het werk. Nou nee, het is geen werk, het is een vorm van leven”, verbetert Jan van het Meer zichzelf.

De zorgboerderij met het dierenpark is niet het enige wat Reemzorg biedt. Deelnemers kunnen ook in de winkel in Noordwolde aan de slag. Het is een dierenwinkel gespecialiseerd in terrariums. Zowel de dieren die daar in worden gehouden, zoals slangen en hagedissen, als alle benodigdheden. Ook hier wordt onder begeleiding voor dieren gezorgd door de deelnemers.

Nieuwste uitbreiding is een stuk land met een visvijver in Blankenham

De nieuwste uitbreiding is een stuk land met een visvijver in Blankenham. Daar hebben de deelnemers de afgelopen zomer gezwommen en er kan gevist worden. „Er is nog niets gebouwd op het terrein, dus we kunnen er met dit weer niet echt aan het werk. Je kan je nergens even opwarmen en wat drinken. Voorlopig is het een mooie speelplek voor als het lekker weer is om te zwemmen of om even rustig te kunnen vissen. Misschien dat daar in de toekomst dieren uit het park komen.Nieuws

menu