Zware verwijten aan minister Schouten in zaak Lelystad Airport

Lelystad Airport. Foto: Wierd Massink

„We worden hier enorm voor de gek gehouden”, opende Leon Adegeest van de Stichting HoogOverijssel zijn betoog donderdag bij de Raad van State. De stichting is woest, omdat de minister niet heeft geleverd wat in september tijdens een eerdere zitting bij de Raad nog was beloofd.

Informatie over een zeer opmerkelijke stikstofberekening voor de uitbreiding van Lelystad Airport. Daaruit zou blijken dat de natuurschade door de geplande uitbreiding verwaarloosbaar is. De stichting wil alle gegevens van die berekening boven tafel, omdat er sterke aanwijzingen zijn dat er met die berekening is gesjoemeld. Maar de informatie die hard moet aantonen dat er inderdaad is gesjoemeld, heeft de minister tot nu toe niet geleverd. HoogOverijssel wil voorkomen dat Lelystad Airport de natuurvergunning in de schoot geworpen krijgt

Vertrouwen in de minister is tot onder het nulpunt gedaald

De advocate van de stichting heeft de Raad daarom verzocht om de minister een korte termijn te geven om alsnog met het gevraagde document te komen. Met daarnaast een dwangsom en de aanstelling van een onafhankelijke deskundige die zelf gaat zoeken. Want het vertrouwen in de minister is tot onder het nulpunt gedaald.

Na ruim anderhalf jaar wachten dacht de actiegroep HoogOverijssel een gevraagd document te krijgen van minister Schouten over de uitbreiding van Lelystad Airport. Maar het stuk dat het ministerie leverde is volgens de actiegroep niet alleen te laat, maar is ook nog eens het verkeerde document.

Uitspraak rechtbank

De rechtbank in Overijssel oordeelde in juni van dit jaar al dat de minister onvoldoende had gezocht. Maar in plaats van uitvoering geven aan de opdracht van de rechtbank, ging de minister in hoger beroep. Ook werd de Raad van State gevraagd om het oordeel van de rechtbank voorlopig te schorsen.

Tijdens die zitting van de Raad maakte de woordvoerder van de minister een enorme draai. Hij kon alsnog het gevraagde document leveren. De minister kreeg een termijn van vier weken.

Op de laatste dag van die termijn heeft de minister een document verstrekt, stelde de advocate van de stichting donderdag. „Het verstrekte document is niet het door de minister toegezegde bestand.”

Tijdrekken

En daarmee gaat volgens de stichting het tijdrekken gewoon door. „We zijn al bijna twee jaar bezig om een bestand boven tafel te krijgen”, klaagde de voorzitter van de stichting. „Het is een aanfluiting voor onze rechtsstaat dat de overheid zijn burgers zo voor de gek houdt.”

Maar de woordvoerder van de minister meldde droogjes dat geleverd is wat kon worden geleverd. Aan de afspraak die tijdens de vorige zitting bij de Raad werd gedaan, is volgens hem gewoon voldaan. Het zoeken gaat overigens nog wel door.

Inmiddels houdt ook het Openbaar Ministerie zich met de zaak bezig. Er wordt een strafzaak voorbereid tegen alle betrokkenen bij de omstreden stikstofberekening. De nog ontbrekende maar wel beloofde informatie kan daarbij als belangrijk bewijs dienen.


De Raad doet volgende week uitspraak.

Nieuws

menu