‘Mogelijk strijd om Regio Cup vanaf begin april’

Willemsoord hier tijdens een competitiewedstrijd, de groenhemden dromen van een potje voetbal René Wiegmink

Willemsoord - De KNVB worstelt met de voortgang van het amateurvoetbal. Wat kan de komende maanden eventueel wel en wat zeker niet? Ondanks dat er nog enkele scenario’s bij de bond op tafel liggen, blijft de grote vraag of hervatting van het seizoen in welke vorm dan ook in de praktijk mogelijk blijkt.

De grillen van corona zijn moeilijk te voorspellen en echte verbeteringen zijn nog niet zichtbaar. Daarom zijn de maatregelen tijdens de lockdown opnieuw aangescherpt. Veel spelers, trainers, voorzitters en andere clubmensen hebben de handdoek medio januari al geworpen. Ze denken dat het seizoen 2020-2021 onder KNVB vlag voorbij is.

Toch legt niet iedereen zich er nu al bij neer dat er geen bal meer getrapt wordt. Er zijn zelfs clubs, zoals Vv Willemsoord, die een alternatief plan hebben voorgelegd aan de KNVB om straks vanaf begin april toch nog een onderling toernooitje met acht clubs te mogen voetballen. Dat kan alleen als het virus dit toelaat, en de KNVB definitief besluit om de stekker uit de competitie te trekken. „Het gaat om een plan voor een Regio Cup met acht deelnemende teams en wedstrijden tussen zaterdag 3 april en een finale op zaterdag 5 juni”, zegt clubman Marcel Kuiper. „Op deze manier proberen we clubs uit de regio in een kleine competitie de strijd met elkaar te laten aangaan, met als doel lekker voetballen en een stukje gezelligheid terug in de kantines.”

Contact met verenigingen

Clubmensen van Vv Willemsoord, onder meer Maarten van Wolde, Albert Schipper en Marcel Kuiper, hebben in de afgelopen weken contact gehad met trainers en bestuurders over de plannen rond de Regio Cup. „Het doel van deze competitie lijkt me helder. Lekker voetballen met collega-clubs. Heel veel op fietsafstand. Inkomsten voor de kantine met als gevolg vrolijke penningmeesters”, zo vervolgt Kuiper. Het plan is een volledige competitie met acht verenigingen, waarbij uit en thuis wordt gespeeld. „In beginsel in de weekenden en later als de weersomstandigheden beter worden ook door de week of op vrijdag. Dit doen we vooral om de zondag en zaterdag niet onnodig op een dag te laten voetballen die ze niet gewend zijn. Bijvoorbeeld Willemsoord tegen Steenwijkerwold of Oosterstreek tegen Wolvega.” Deze duels worden dan niet op zaterdag of zondag gespeeld, tenzij beide verenigingen hier geen bezwaar tegen hebben. „Het kan zijn dat het schema hier nu nog niet in voorziet, maar dat regelen de clubs onderling en via de organisatie. Iedere vereniging heeft een lichtinstallatie dus door de week mag ook geen punt zijn.”

Deelnemende clubs

Willemsoord heeft zoals gezegd acht verenigingen op de rol die aan de competitie mee willen doen. „Naast gastheer vv Willemsoord gaat het om FC Wolvega, Oosterstreek, Sv Steenwijkerwold, Olyphia, Oldeholtpade, Zandhuizen, en De Blesse.” De finaledag van deze kleine competitie is voorzien op zaterdag 5 juni op sportpark de Boschkamp bij gastheer vv Willemsoord. „Dat moet iets worden met veel toeters en bellen.” De KNVB is door de club geïnformeerd over de plannen, mocht voorzetting van de reguliere competitie in wat voor vorm dan ook niet meer kunnen. Daar komt bij dat realisatie van het plan uiteraard heel erg afhankelijk is van de voortgang rond het coronavirus. „De voetbalbond heeft in principe geen bezwaar. Al kan het natuurlijk zijn dat de KNVB de komende tijd alsnog zelf een konijn uit de hoge hoed tovert en er onder de vlag van de bond toch nog op één of andere manier competitievoetbal gespeeld wordt…”