’t Diep gaat voor herkansing Weerribben Wieden Marathon en Toertocht: 'Alle seinen op groen voor ons evenement'

Corona gooide dit voorjaar roet in het eten. Ook roeivereniging ’t Diep werd hierdoor geplaagd. Want de Weerribben Wieden Marathon en Toertocht moest worden geschrapt. Later dit jaar was de grote wens, en zo het nu lijkt gaat uitstel inderdaad geen afstel worden. „Alle seinen lijken op groen te staan , zo laat de organiserende commissie in een nieuwsbrief weten.

 Roeien door het natuurschoon van Wieden en Weerribben is ongekend populair.

Roeien door het natuurschoon van Wieden en Weerribben is ongekend populair. Wilbert Bijzitter

En dat betekent dat er in het weekend van 18 en 19 september kan worden geroeid door onze prachtige omgeving. Daarbij wordt de hoop uitgesproken dat het aantal besmettingen zal afnemen. Uiteraard kan in coronatijd niet alles op de oude zo vertrouwde manier. „Maar met de nodige aanpassingen verwachten we een mooi roeiweekend.”

De roeiers komen door prachtig natuurgebied met vele waterlopen, wat de roeitochten zo geliefd maakt. Op zaterdag wordt de marathon, verdeeld in wedstrijd en prestatietocht, over zo’n 55 kilometer geroeid. De wedstrijd telt mee voor het KNRB klassement.

Roeiklassieker is een pareltje

‘s Zondags is er de toertocht die ruim 30 kilometer door ons natuurgebied slingert. Beide tochten vragen om ervaren stuurlieden, vanwege soms haakse bochten en bij tijd en wijle smalle doorgangen. In de week voorafgaand aan het evenement ontvangen alle deelnemende ploegen een deelnemersbrief met belangrijke informatie voor een veilig evenement.

Inschrijven voor de marathon en prestatietocht gaat via KNRB inschrijfsysteem. Inschrijven voor de toertocht kan op weerribben.tdiep.nl. Voor beide onderdelen opent de inschrijving op 15 augustus om 12.00 uur. Inschrijven kan tot 13 september 18.00 uur. Er is altijd veel vraag naar de mogelijkheid om een boot te huren. „Met verhuur maken we vooral deelname van ploegen van verder weg mogelijk. De verhuur start tegelijk met de inschrijving. Hoe één en ander werkt wordt op onze website uitgelegd.”

Roeien in een andere periode van het jaar betekent ook dat de natuur er anders uitziet. „Doordat we nu in september roeien is er flink wat riet. Daar hebben we rekening mee gehouden bij het bepalen van de routes. De smalle vaarten en kleine bruggetjes vereisen stuurmanskunst, dus is het raadzaam om vooraf goed te oefenen.” Op vrijdagavond 17 september is er een digitale stuurliedenvergadering voor de wedstrijd en prestatietocht. De uitleg over de route van de toertocht is op zaterdagavond. „Voor deze stuurliedenvergaderingen maken we gebruik van MS Teams, een account is hiervoor niet nodig. We nemen de vergaderingen op, zodat je ze kunt terugkijken. Daarnaast is er op de dag zelf een duidelijke plek waar je terecht kunt met je laatste vragen over de route. In de deelnemersbrief vind je de Teams-link voor de stuurliedenvergadering.”

Coronamaatregelen

De digitale stuurliedenvergadering is één van de coronamaatregelen die getroffen wordt. „We hebben verder een draaiboek met maatregelen klaarliggen om de Weerribben Wieden Marathon en Toertocht ‘Corona-proof’ te laten verlopen. Gezien het grillige verloop van het aantal besmettingen kunnen we nu nog niet precies bepalen welke maatregelen we daadwerkelijk moeten treffen.’” Vanaf de start van de inschrijving krijgen de te nemen maatregelen een plaatsje op de website van de roeivereniging. „Deze kunnen nog wijzigen in de loop van de inschrijfperiode. In de deelnemersbrief zetten we de definitieve maatregelen op een rij.”

Kun je niet wachten of vermijd je liever wat grotere evenementen? Dan is gast-roeien in de Weerribben en Wieden mogelijk een prima alternatief. „Je kunt dan op eigen gelegenheid ons unieke vaargebied verkennen. Via gastroeien.nl kun je bij roeivereniging ’t Diep boten reserveren en vind je een aantal accommodaties binnen een straal van maximaal vijftien minuten rijden van de roeivereniging. Ook biedt de site meerdere mooie routes over diverse afstanden.”