De terugkeer van Yannick Kaluzi bij Alcides is geen succes gebleken.

Alcides ziet na Baicadila ook Kaluzi vertrekken: 'Mijn manier van spelen matcht niet met de denkwijze van de trainer'

De terugkeer van Yannick Kaluzi bij Alcides is geen succes gebleken. Foto: Daan Prest

In aanloop naar het nieuwe seizoen maakt hoofdklasser Alcides bekend dat zestien spelers ook dan deel uitmaken van de selectie. Aanvallers Jermain Baicadila en Yannick Kaluzi zitten daar niet bij. De twee verlaten de geel-zwarten, waar verdediger Jari Mooij eerder al zijn vertrek naar WHC bekendmaakte.

Kaluzi weet nog niet waar hij volgend seizoen speelt. Hij heeft aangegeven Alcides te verlaten, vooral vanwege de manier van spelen. „Mijn manier van spelen matcht niet met de denkwijze van de trainer (Wilko Niemer, AD.)”, vindt hij.

„Hoe hij mij ziet en in welke rol. We zijn daarover een paar keer gebotst. Ik ben een spits die de bal in de voeten wil krijgen, die de combinatie aan gaat. Hij wilde vooral inzakken, spelen op snelheid en de counter, ik ben juist iemand die op de helft van de tegenstander wil staan. We zijn geen goede match. Dan moet je heel eerlijk kunnen stellen: dan ga ik op zoek naar een andere club. Dat heb ik ook besproken met de staf, van beide kanten was dat de conclusie. Ik wil graag spelen, wil er keihard voor knokken. Maar dan moet ik wel een eerlijke kans krijgen. Ik heb er niet alles uit kunnen halen in deze twee seizoenen bij Alcides. Ik ben op zoek naar een nieuwe uitdaging, heb mezelf bewezen in het verleden.”

De aanvaller gaat zich de komende tijd beraden over wat voor hem de juiste vervolgstap is in zijn voetbalcarrière. „Op welk niveau dat is, hangt af van de manier van spelen en het gevoel dat ik bij de club heb.”

Niet fit

Trainer Wilko Niemer neemt het woord mismatch niet graag in de mond, maar had meer verwacht van de samenwerking met Kaluzi. „Uiteindelijk is het niet geworden wat we ervan verwacht hadden, Yannick zelf ook niet. Dat is spijtig”, aldus Niemer. „We waren blij dat hij kwam en ons verder zou kunnen helpen. Maar door omstandigheden is hij nooit fit geweest, niet fit zoals wij dat verwachten van een speler op die leeftijd met zijn statuur. Ik zie er geen verbetering in, in die twee jaar. We hebben een jonge groep en hij denkt goed over voetbal na. Hij heeft daar ook een goede mening over. De manier waarop hij dat soms brengt, is niet altijd goed. Daar is hij zich een klein beetje van bewust; het kan af en toe anders. Maar het gaat in de groep leven, waardoor het wederzijdse respect er niet is. Hij laat het zelf niet zien, maar eist het wel van anderen.”

Sinds de versoepelingen van de coronamaatregelen mogen voetballers tot 27 jaar weer gezamenlijk trainen. Niemer: „De andere jongens boven de 27 appten gelijk of ze toch konden komen trainen. Yannick appte afgelopen donderdag pas, omdat hij hoorde dat de anderen wel trainen. Dat hoor je niet na drie weken, als je een beetje betrokken bent bij de groep. Ik zag geen verdere basis meer. Hij is een echt voetbaldier, een hartstikke aardige jongen, maar voor mijn gevoel lag zijn focus niet bij Alcides.”

Naar HZVV

Baicadila heeft in HZVV inmiddels een nieuwe club gevonden. Spelen op zaterdag bleek voor hem een van de motivaties om de club, waarbij hij na een avontuur bij SC Genemuiden terugkeerde, nu weer te verlaten. „Ik zie HZVV als een mooie uitdaging en heb er heel veel zin in”, zegt Baicadila, vooruitlopend op komend seizoen. „Ik had direct een goed gevoel bij de club.” Per direct maakt de aanvaller overigens geen deel meer uit van de Alcides-selectie.

Door het vertrek van de twee aanvallers is de club op zoek naar versterkingen. Niemer: „We hebben nu zestien spelers, daar ben ik hartstikke blij mee. Maar de verdeling is met zeven middenvelders, vier verdedigers en drie aanvallers niet goed. Dat is echt te krap. Bovendien is er straks een keer geen doorstroming vanuit de jeugd, die jongens gaan studeren.”