Arent Lanenga, voorzitter van jubilerend Noveas: 'We zijn gewoon een heel leuke korfbalvereniging'

Voorzitter Arent Lanenga van korfbalvereniging Noveas hoopt ooit weer een klasse hoger te spelen. Foto: Martijn Bijzitter

Voorlopig staat de datum 27 september 2021 prominent op de website van Noveas. Want dan bestaat de Steenwijker korfbalvereniging exact zestig jaar. Hoe het precies gevierd wordt, is uiteraard corona-afhankelijk, maar ook met welke ideeën de leden zelf komen. „We gaan het in deze tijd in elk geval niet heel grootschalig vieren”, stelt voorzitter Arent Lanenga.

Lanenga is zoals hij zichzelf noemt een oudgediende. Hij korfbalde jaren voor de club en zit al geruime tijd in het bestuur. „Ik ben pas laat gaan korfballen bij Noveas, ik was toen 21 jaar. Ik heb de meeste jaren in het tweede gespeeld, al maakte ik ook wel deel uit van het eerste. Uiteindelijk ben ik op mijn 40ste gestopt. Nu ben ik sinds 2014 voorzitter. Eigenlijk is dat bestuurder 2.0, want ik ben in mijn beginperiode bij de vereniging ook algemeen bestuurslid en penningmeester geweest.”

‘Er moest iets gebeuren om te blijven bestaan’

“Toen ik voorzitter werd, ging het niet zo goed met Noveas. Het ledenaantal schommelde rond de zeventig en het was wel duidelijk dat er iets moest gebeuren om te blijven bestaan. Een aantal mensen heeft toen de handschoen opgepakt en is zich gaan inzetten voor de vereniging. Dat vind ik mooi om te zien. Ik word nu geïnterviewd, maar het is niet mijn verhaal, maar het verhaal van al die vrijwilligers die er zoveel tijd insteken. Zonder hen hadden we bijvoorbeeld het schoolkorfbaltoernooi helemaal niet kunnen organiseren.”

Die activiteit heeft Noveas het nodige gebracht, erkent Lanenga. „We mailen alle basisscholen, gaan echt de boer op en spreken de schoolbesturen ook aan. We organiseren twee clinics per school tijdens de reguliere gymlessen. Dat doen we eerst voor de groepen 5/6 en daarna voor de groepen 3 en 4. Daar zijn we in 2014 mee gestart. Ik denk dat we eerst nog geen tien teams hadden en nu zitten we al over de twintig. Het schoolkorfbal is weer heel erg gaan leven en daardoor zit het korfballen ook in de lift. Dat merken we vooral bij de jeugd. We zaten een jaar of drie, vier geleden op 42 jeugdleden en we hebben er inmiddels 84. Een verdubbeling, dus.”

Wens

“Als vereniging zitten we nu op een totaal ledenaantal van 130. In de jaren tachtig was dat ruim 200 en het was ook de periode dat we sportieve successen kenden en met het eerste team op een hoger niveau speelden. Nu komen we uit in de vierde klasse standaard. Daarin kunnen we prima meekomen, al zit er voor ons op dit moment simpelweg niet meer in. Een aantal jaren geleden speelden we derde klasse, alleen daarvoor komen we eigenlijk tekort. Het is wel een wens om een keer weer een klasse hoger te spelen.”

Dat streven wordt wat bemoeilijkt door de geringe doorstroming vanuit de jeugd en de wat magere bezetting bij de senioren. „We hebben een eerste en een tweede team en de midweekrecreanten. Dat team en het tweede lenen van elkaar. Dat gaat allemaal wel, maar ideaal is het zeker niet. Eerder wat zorgelijk en daarom heeft het ook onze aandacht. Het is lastig om daar wat aan te doen, want wat kun je doen? Een keer je oud-ledenbestand nakijken en mensen benaderen, maar eigenlijk ben je op zoek naar leden die van onderaf kunnen zorgen voor doorstroming naar het eerste. Daar hikken we wel een beetje tegenaan.”

Kangoeroe Klup

“De jeugdafdeling bij ons draait dus prima. Zo heb je bij ons de zogenaamde Kangoeroe Klup, dat is spelenderwijs kennis maken met korfbal voor kinderen van 3 tot 7 jaar. Dat loopt onder leiding van een enthousiaste vrijwilliger eigenlijk heel goed. Ook hebben we in elke categorie, dus van de F’jes tot en met de A-junioren, een jeugdteam. Alleen is het lastig om die oudste junioren vast te houden. Ze gaan studeren of hebben andere interesses. Een aantal blijft wel spelen hoor, maar onvoldoende om als één team over te gaan.” Verder kijkt Noveas naar de invoering van ‘Oldstars walking korfball’. „Korfballen voor ouderen, met wat aangepaste regels. Ik heb de vraag nu uitstaan bij de korfbalbond, alleen door corona ligt alles stil – zelf heb ik denk ik al 1,5 jaar niet meer gespeeld bij de midweekrecreanten – dus je kunt weinig tot niets organiseren.”

Behelpen

Noveas heeft met de bekende scheidsrechter en jeugdtrainer Peter van der Terp een echte coronacoördinator aangesteld. Bestuur, trainers en Van der Terp overleggen regelmatig samen over de mogelijkheden. „Elke versoepeling grijpen we meteen aan om wat meer te mogen doen. Toen we in de zaal moesten stoppen, zijn we buiten gaan trainen. Dat was begin januari en dat is eigenlijk heel goed gegaan, omdat de trainingsopkomst steeds heel hoog was. Je merkt wel dat bij de senioren de motivatie steeds meer wegzakt. Je mag nu met vier bij elkaar trainen met een trainer erbij en we pakken echt elke gelegenheid aan, maar het blijft allemaal wel erg behelpen.”

Toch hebben slechts weinig leden hun lidmaatschap opgezegd, besluit Lanenga. „We hanteren 1 mei als start van het verenigingsjaar, zodat we daarna nog een aantal weken hebben om de nieuwe teams samen te stellen. We hebben op dit moment geen enkele aanwijzing dat veel leden gaan bedanken vanwege corona. Gelukkig maar, dat zegt ook wel iets over Noveas, namelijk dat het gewoon een heel leuke korfbalvereniging is.”