Bert de Ruiter uit Wolvega is vanaf komend seizoen de trainer van het eerste vrouwenelftal van ?d Olde Veste ?54. Naast hem staat interim-tainer Sandra Lampe.

Bert de Ruiter nieuwe trainer vrouwen Olde Veste: 'Ik ben van de positieve coaching'

Bert de Ruiter uit Wolvega is vanaf komend seizoen de trainer van het eerste vrouwenelftal van ?d Olde Veste ?54. Naast hem staat interim-tainer Sandra Lampe. Foto: Eva Marijke Moritz

Bert de Ruiter uit Wolvega is vanaf komend seizoen de trainer van het eerste vrouwenelftal van ‘d Olde Veste ’54. Deze oefenmeester van FC Wolvega VR1 volgt Siem Pit op. Zijn doelstelling is ambitieus: „We willen promoveren naar de eerste klasse.”

Olde Veste is blij met de komst van De Ruiter. Wilma Groen en Sandra Lampe, die na het vertrek van Pit, interim trainers zijn, reageren enthousiast. „We zijn gecharmeerd van zijn benadering van dames, hij is een rustige man en we denken hetzelfde over samenwerking met ons tweede team en de jeugd”, zegt Lampe. Dat de trainer acht jaar bij FC Wolvega is gebleven, zegt volgens haar wel iets over zijn kwaliteit als trainer van vrouwen. „Vaak is de chemie wel eerder op.”

Ervaring

De Ruiter begon twaalf jaar geleden zijn trainersloopbaan bij De Blesse VR2. Hij had geen trainerspapieren, maar kon wel putten uit de dertig jaar die hij zelf gevoetbalde. Tien jaar daarvan speelde hij in Arnhem, waar hij als zesjarig jongetje vanuit zijn geboorteplaats Winschoten naar toe verhuisde. Als begin twintiger verhuisde Bert naar Wolvega, waar hij bij de plaatselijke FC twee decennia actief was als speler. Met de vrouwen van FC Wolvega promoveerde hij naar de tweede klasse.

Mooi perspectief

Trainer worden bij de vrouwen van Olde Veste noemt De Ruiter ‘een mooi perspectief’ omdat het team telkens meestrijdt om de hoogste posities. „Ik vind het een goede en vriendelijke club. De meiden ken ik van de wedstrijden die we onderling hebben gespeeld.”

De doelstelling voor het komende seizoen is promoveren naar de eerste klasse. Zijn aanpak omschrijft hij als: „Ik ben van de positieve coaching en zal daarom niet snel iemand tijdens de wedstrijd de huid vol schelden. Liever neem ik iemand apart en spreek haar persoonlijk toe.” Volgens hem hebben vrouwen een andere behandeling nodig dan mannen. „Een iets rustiger hand werkt het best.”

De Ruiter start in juli in Steenwijk, als tenminste de coronamaatregelen weer versoepeld worden. Daarvoor bestaat ook nog de kans dat de trainer met de vrouwen van FC Wolvega langskomt in Steenwijk. Een aantal clubs heeft namelijk het plan opgevat om een alternatieve competitie op te zetten als de huidige competitie voor april niet meer wordt hervat.