Mark Braad (links) en Patrick de Vries poseren even tijdens de training van het eerste team van vv Blankenham.

Bij Blankenham denken en doen ze in stapjes: 'Je moet hier echt wel een clubgevoel hebben'

Mark Braad (links) en Patrick de Vries poseren even tijdens de training van het eerste team van vv Blankenham. Foto: Daan Prest

BLANKENHAM – Iedere zondag trainen ze, de spelers van het eerste team van vv Blankenham. Patrick de Vries (29) en Mark Braad (28), beiden afkomstig uit het dorp, zijn ook deze zondagochtend van de partij. De twee zijn ook nog eens bestuurslid van de plaatselijke trots, die de zaken inmiddels aardig goed op de rit heeft. En dat is bij deze zondagvijfdeklasser weleens anders geweest. „Bij ons moet je echt het clubgevoel hebben.”

Wie de boeken erop naslaat, ziet dat de vv Blankenham is opgericht op 1 mei 1940. Ruim een week voordat de Duitsers ons land binnenvielen. Een bijzondere tijd. „Het schijnt dat er al eerder in Blankenham werd gevoetbald en dat de club in 1930 of 1931 werd opgericht. Vorig jaar hebben we door de coronacrisis helemaal geen aandacht geschonken aan het jubileum. Misschien dat we dat nog een keer later doen, we gaan in ieder geval niet wachten totdat we 100 jaar bestaan”, grapt De Vries, die de functie van penningmeester inmiddels al jaren vervult en ook al heel wat seizoenen in het eerste elftal speelt.

Dat laatste geldt ook voor Mark Braad, die toegeeft geen idee te hebben hoelang hij al in het bestuur zit: „Ik ben algemeen bestuurslid en heb de sponsoring wat op poten gezet. Dat gaat best goed eigenlijk, het aantal sponsors is zelfs verdubbeld.”

Luwte

Dat is ook een beetje de teneur van dit verhaal: het gaat best goed met vv Blankenham. Niet alleen als vereniging, maar toch ook wel op het sportieve vlak. Hoe anders was dat jaren eerder. Na twee seizoenen - 2011/2012 en 2012/2013 - in de reserveklasse te hebben gespeeld, trad Blankenham een jaar later weer toe tot de standaardcompetitie. Dat deze voetbalvereniging in 2011 even de luwte zocht, kwam ongetwijfeld door een rampjaar. Toen op 15 mei 2011 de competitie ten einde was, stond de ploeg met 1 zege en 23 nederlagen in 24 duels en een doelsaldo van 23 voor en 173 tegen, nog tig treden lager dan troosteloos onderaan. Er werd op 6 februari 2011 alleen gewonnen van Willemsoord, door een doelpunt van Peter Oosterkamp.

De rentree in het seizoen 2013/2014 verliep ook niet bepaald voorspoedig en ook in 2014/2015 eindigde het seizoen vergelijkbaar en in mineur, waarna nog een aantal jaren volgde waarin de ploeg de rijen van de ranglijst sloot.
Het seizoen 2018/2019 betekende toch wel een omslag. Blankenham eindigde toen keurig onder in de middenmoot, speelde de gemeentelijke derby’s tegen Willemsoord gelijk en - van groot belang - het won thuis van het naburige Kuinre. „Ja, dat is hier wel belangrijk”, laten Braad en De Vries meteen weten.

Het was ook het seizoen dat Roy de Boer aantrad als trainer. De oefenmeester uit Emmeloord is jong, behoorlijk eigengereid en in het bezit van UEFA B. „Hij heeft ons voetballend zéker beter gemaakt, maar richtte zich alleen op het eerste team en dat werkt bij Blankenham niet. Je moet hier echt een clubgevoel hebben”, vult Mark aan. „Bovendien gaf hij anderhalve week vóór de eerste training van het huidige voetbalseizoen aan weg te gaan. We zaten toen ineens zonder trainer. Dat was wel even een dingetje. Onze voorzitter heeft vervolgens nog een aantal trainers gesproken. Die wilden het wel doen vanuit een soort medelijden, maar uiteindelijk hebben twee oud-trainers Simo Jongsma en Layo Regterschot het opgepakt. Daar zijn we heel blij mee. Ze zijn toch meer gezelschapsdieren, maar kunnen ook heel hard zijn hoor”, stelt Patrick. „De sfeer is prima en in dit korte seizoen hebben we het in de vier gespeelde wedstrijden naar behoren gedaan. We verloren alleen verdiend van Kuinre, maar in de eerste competitiewedstrijd gingen we met 1-0 onderuit in en tegen IJhorst en verloren we thuis met dezelfde cijfers van Darp. In beide wedstrijden had er echt wel meer in gezeten. Ons probleem is al jaren dat we moeilijk scoren, want kansen krijgen we wel. En we hebben in deze korte competitie gewonnen van vv Diever-Wapse met 2-1. We hebben voldoende spelers voor het eerste. De bezetting van het tweede was nog weleens wat lastig, al konden we dat bijna altijd wel oplossen. Op papier hebben we voor dat team genoeg spelers, maar als het eenmaal zondagochtend is, hebben sommigen weleens wat andere dingen te doen, zeg maar. We hebben nu in totaal 35 spelende leden en nog een aantal donateurs, wat dat betreft hebben we geen last van corona doordat er spelers zijn gestopt of weggaan. Uiteraard zijn nieuwe leden altijd bij ons welkom.”

Met het werven van nieuwe leden is Blankenham behoorlijk fanatiek, ludiek en creatief. In de aanloop naar het seizoen 2017-2018 werd de volgende oproep geplaatst op Facebook: ‘In het seizoen 2017-2018 komen we uit in de 5e klasse standaard en we zijn op zoek naar spelers die het leuk lijkt om op zondag met ons te voetballen. Het handigst is als je de snelheid van Gareth Bale, het schot van Cristiano Ronaldo en de techniek van Messi hebt, maar mocht het iets minder zijn, dan is dit geen punt.’
Er kwamen wel wat reacties op, maar voorzitter John Bos liet dit seizoen in de voetbalkrant van de Meppeler Courant en de Opregte Steenwijker Courant optekenen dat Facebook eigenlijk niet geschikt was, al had hij graag gehoopt op wat spitsen. „We kregen grappige en rare reacties. Persoonlijk benaderen is veel beter. We gaan ook actief langs de deuren als er nieuwe bewoners komen in het dorp.”

Verduurzamen

Op de website deed de ploeg medio vorig jaar ook een oproep, die werd afgesloten met de volgende zinnen: ‘We zijn een club met mogelijkheden. Aan ambitie is binnen onze vereniging ook geen gebrek!’ Patrick licht dat laatste toe: „Bij Blankenham willen we best veel, maar dat doen we stapje voor stapje. Het zou mooi zijn als we een keer in de top 5 kunnen eindigen of een periodetitel kunnen pakken. We werken goed samen met d’Olde Veste’54 en daarin krijgen we wat ondersteuning als het gaat om het verduurzamen van onze verlichting. Blankenham heeft geen jeugd, maar we zijn toch aan het bekijken of we daar wat voor kunnen betekenen, al is het maar een gezamenlijke training.”

Daarover gesproken: dit gesprek vindt plaats tijdens de training van het eerste elftal. Er wordt al een paar keer gekeken en gewenkt door de groep, maar eerst moet het gesprek worden afgemaakt en gaan de twee op de foto. Alles op zijn tijd, belangrijke zaken gaan voor, lijken Patrick en Mark te denken. „Als je ziet wat corona allemaal heeft betekend en dan vooral voor degenen die mensen hebben verloren… We hebben een aantal jongens dat niet in het dorp woont. Dat geldt ook voor ons. Als je dan gaat trainen doordeweeks, kon je in de problemen komen met de avondklok. Daarom trainen we nu elke zondagochtend. Alleen vraag je je weleens af van: moeten wij ons in deze tijd druk maken over of we wel of niet mogen voetballen?”