Biljarters van divisieteams in Steenwijk gaan voor lijfsbehoud: ‘Driebanden is leuke vorm van mens erger je niet’

In het biljartpaleis aan Parade wordt weer gebiljart. En dat is even geleden. „We hebben twee competities niet uit kunnen spelen. Afgelopen najaar konden we een paar keer biljarten voor de competitie, maar was het andermaal snel voorbij”, vertelt clubman en biljarter Kees Wijnbeek van biljartvereniging Steenwijk. Toch doet hoop leven, oftewel de competitieroosters voor het nieuwe driebanden seizoen liggen uitgedraaid op tafel.

Kees Wijnbeek aan het driebanden in biljartpaleis Francois Mingaud.

Kees Wijnbeek aan het driebanden in biljartpaleis Francois Mingaud. Foto: Sieb van der Laan

„We vinden het heerlijk om weer ergens voor te kunnen spelen. Dit heeft lang genoeg geduurd”, zo vervolgt Wijnbeek. Corona heeft de club geen leden gekost. „We zaten voor de griepuitbraak op zo’n honderd biljarters, en die hebben we nog.” De biljarters die driebanden worden door de clubman als ‘lekker fanatiek’ omschreven. „Die willen altijd spelen. Ze zijn prettig gestoord. Zelf vind ik het ook een mooie spelsoort. Nou ja, ik heb ook nooit anders gespeeld dan driebanden groot.” Kees legt uit wat er zo bijzonder is aan driebanden. „De uitdaging is best groot. Ik noem het vaak een leuke vorm van mens erger je niet. Om de simpele reden dat je er meer mist dan raakt. Zo’n Dick Jaspers staat eerste op de wereldranglijst. Die mist er één van de drie. Twee gemiddeld dus, dat is echt heel goed. Neem van mij aan dat de rest daar stevig onder zit hoor.”

Vier teams in divisies

De driebanden teams van Steenwijk spelen op een hoog niveau. „Vier teams op divisieniveau. Nee, dat is niet verkeerd”, zo klinkt het bescheiden. „Voor alle teams geldt hetzelfde, namelijk dat we dit seizoen voor lijfsbehoud gaan. Dat wordt nog een hele kluif.” De teamnamen zijn gekoppeld aan de namen van sponsors. „Zo speelt Land Transport bij ons in de eerste divisie. Dat is bij ons het hoogst spelende team. En het niveau ligt hier knap hoog. Er doen ook veel Belgische topbiljarters mee aan deze competitie.”

Voor Land Transport begint de competitie op zaterdag 11 september. Wijnbeek kijkt vooral met interesse naar de derde wedstrijd, als Man op Maat / ’t Caves naar Steenwijk komt. „Een echt Belgisch vriendenteam. De kopman is hier niemand minder dan Raymond Ceulemans.” De topper uit het Belgische Lier telt inmiddels 84 lentes. „Er komen per team vier spelers uit, terwijl een team zo gemiddeld uit zeven tot negen biljarters bestaat. Je weet dus nooit zeker of hij hier speelt, maar die kans is best wel groot. Raymond is wel eerder in Steenwijk geweest.”

Twee tweede divisie teams

Biljartvereniging Steenwijk heeft dit seizoen twee teams in dezelfde tweede divisie. „Het gaat om Splinter & de Vosch, en Drukkerij 3inl. Zelf speel ik voor Splinter & de Vosch.” De competitie voor deze teams is pas begonnen, en zowaar moesten beide Steenwijker teams in de eerste wedstrijd direct tegen elkaar. De broedertwist eindigde onbeslist, 4-4. „Nee, ik heb zelf geen beste beurt gemaakt. Want ik had mijn dag niet en verloor van Tjeerd Vellinga, 25-35 in 49 beurten.” Splinter kopman Steef Hendriks won ruim van Jan Zijlstra, 35-25 in 48 beurten. Wilfried Godschalk en Gijs Elbertsen hielden elkaar in evenwicht, 30-30 in 42 beurten. Dat deden ook Pieter de Jager en René van Slingerland, 30-30 in 53 beurten. Die remisepartijen waren tot het bittere einde superspannend. „Vooral knap van René die met een serie van drie gelijkmaakte in de laatste beurt. En als je dan de punten bij elkaar optelt kom je tot een 4-4 einduitslag”, zo becijfert Wijnbeek.

En dan is er ook nog een team dat in de derde divisie uitkomt. „Boeve Afbouw met teamleider Arnold Struik. Die beginnen hun competitie op vrijdag 10 september.” Het woord ‘pittig’ valt nogmaals. „Want we zullen echt aan de bak moeten voor handhaving. Vooral ons eerste divisie team krijgt het heel zwaar.” Wijnbeek merkt op dat hij een jaar of veertig geleden zelf een keer tegen Raymond Ceulemans gespeeld heeft. „Vond het bijzonder, maar wel verloren hoor”, zo klinkt het bescheiden.

‘Publiek beperkt welkom’

Publiek is bij thuiswedstrijden in beperkte mate welkom. „Het is vanwege Covid-19 richtlijnen, zie NOC/NSF of Rijksoverheid, nog slechts in beperkte mate mogelijk te gaan kijken bij de wedstrijden van het eerste divisieteam.” Wie dat toch wil, moet zich aan bepaalde regels houden. „Dat kan alleen met een aanmelding, uiterlijk twee dagen van tevoren per email aan vereniging@biljartsteenwijk.nl en op vertoon van de bevestiging daarvan.”

De eerste drie thuiswedstrijden zijn op 11 september, 25 september en 3 oktober. Voor 25 september, misschien met Raymond Ceulemans, moet die opgave al op 20 september ontvangen zijn. „We denken wel dat het op 25 september knap druk wordt als Raymond Ceulemans komt. Hij is nog steeds een grote publiekstrekker…”