Boaz (9) uit Sint Jansklooster doet mee aan de Jonger Oranje Finals

Voetballer Boaz Santbergen (9) uit Sint Jansklooster doet eind augustus mee aan de Jonger Oranje Finals in het Noord-Hollandse Wormerveer. Hier kan hij gaan spelen om een plekje in de jeugd bij een profclub, of een plekje in de Jonger Oranje Teams, maar volgend seizoen gewoon weer bij VHK beginnen kan natuurlijk ook.

Voetballer Boaz Santbergen (9) uit Sint Jansklooster doet eind augustus mee aan de Jonger Oranje Finals.

Voetballer Boaz Santbergen (9) uit Sint Jansklooster doet eind augustus mee aan de Jonger Oranje Finals. Foto: Martijn Bijzitter

Boaz wil middenvelder worden en zijn grote voorbeeld is Ryan Gravenberch van Ajax, maar ook tegen Dušan Tadić kijkt hij op. Boaz is, zoals hij zelf zegt, goed in passjes geven, net als Gravenberch. „Ik heb een goed overzicht en ik kan een goede steekpass geven.” Met het scorende vermogen van Boaz zit het ook goed. „Ik laat mijn kans niet liggen als ik één-op-één tegen de keeper moet, dan wil ik wel graag scoren.” Maar uiteindelijk staat hij toch liever aan de basis van een goal. „Ik geef liever een assist dan dat ik zelf een doelpunt maak.”

Geselecteerd voor regioselectie

Jonger Oranje is, zoals ze zelf zegt, hét talentenplatform van Nederland. Er wordt samengewerkt met twaalf profclubs en allemaal staan ze met een scout langs de lijn. Genoeg reden dus voor alle deelnemers om er alles uit te halen. In het afgelopen jaar zijn er verschillende talentendagen geweest en daar zijn Jonger Oranje-regioselecties gekozen door de scouts van de deelnemende profclubs. In totaal gaan er 128 Jonger Oranje Regioselecties tegen elkaar spelen in de finales. Boaz zit in één van de regioteams.

Tekst gaat verder onder de foto

Boaz deed namelijk mee aan een van de talentendagen, en met succes. „Je had poules met allemaal clubs uit Italië. Ik was AS Roma, samen met twee anderen.” Met Roma won hij het toernooi en hij was degene die in de laatste tien seconden het winnende doelpunt maakte. De volgende dag hoorde Boaz dat hij geselecteerd was voor de Jonger Oranje Finals.

‘Nu moet het gebeuren’

De finaledag ziet er ongeveer hetzelfde uit als de talentendagen en de scouts staan langs de kant „Er staan scouts van Ajax, Utrecht, Heerenveen. Eigenlijk alle betere clubs”, glimlacht hij. Kaj Sierhuis, voormalig spits van Ajax en FC Groningen, is een voorbeeld van een speler die na het meedoen aan Jonger Oranje bij een profclub terecht kon. Nu speelt hij al een aantal jaren in Frankrijk.

Boaz wil dit ook. Hij wil professioneel voetballer worden. Tijdens de finaledag moet hij dan wel ontdekt worden. „Dan moet het gebeuren, want over een aantal jaren heb ik veel minder kans.” Bij welke club hij prof wordt maakt hem niet uit, maar zijn droom is bij Ajax spelen. Wordt Boaz niet opgemerkt door één van de profclubs, dan kan hij ook nog in het Jonger Oranje Team komen. Dit team bestaat uit spelers die tijdens de finales worden gescout. Die scouts maken ook de selecties voor deze teams. „Maar als dat allemaal niet gebeurt, dan is VHK ook leuk.”