Clubmensen Noveas geven recordaantal clinics basisscholen en 'korfbaltoernooi eind september gaat door'

Schoolkorfbal mag weer op woensdag 29 september op het sportpark van Noveas. Foto: Coniek Meijer

„We geven zelfs na het schoolkorfbaltoernooi op 29 september nog clinics”, zegt clubman Peter van der Terp van Noveas. „Want er is sprake van een record met 38 clinics. Zoveel hebben we nooit eerder gegeven aan de groepen drie en vier van de basisschool. Want je praat wel over zo’n 500 kinderen.”

Toch verwacht Van der Terp zeker geen recorddeelname aan het toernooi. „Nee, dat dan weer niet. Want de twee grote schoolorganisaties in onze gemeente zijn nog steeds huiverig om de kinderen deel te laten nemen aan activiteiten buiten het schoolplein. Jammer, want we kunnen het toernooi echt veilig organiseren. De keuze is echter aan de scholen zelf, dat moeten we respecteren.” Soms vinden scholen de kinderen nog wat te jong, want we praten over kinderen van zeven of acht jaar. „Nou ja dat kan, maar bij ons korfballen al kinderen van drie en vier jaar.”

‘Geen idee hoeveel teams’

Het toernooi gaat wel door. „Al heb ik geen idee hoeveel groepen kinderen meedoen. Kijk een toernooi kan ook met drie of vier teams, al hopen we uiteraard op meer. Blij zijn we wel met het aantal clinics, want dan zijn er toch veel kinderen die voldaan en tevreden hebben gekorfbald. En daar gaat het in wezen om. Er zijn in deze gemeente steeds minder kinderen die niet weten wat korfbal is. En of ze dan voor korfbal of een andere sport kiezen mogen ze zelf beslissen.” En daarbij is de keuze toch redelijk vaak gemaakt voor korfbal? „Klopt, maar we moeten niet overdrijven. We zitten nu tussen de 130 en 140 leden. Daarbij gaat het om zo’n negentig kinderen. Onze eerste ambitie is 150 leden.”

‘Groei door schoolkorfbal’

De groei van het aantal jeugdleden kan bijna in zijn geheel op het conto van het schoolkorfbal worden geschreven. „We zijn zeker gegroeid, al is 150 leden in een stad met zo’n 18.000 inwoners nog niet zo heel bijzonder. Misschien moet je dan wel zo tussen de 300 en 400 leden zitten.” De clubman komt nog even terug op de clinics. „Deze keer niet in Giethoorn, maar wel in Steenwijk en ook in Steenwijkerwold, Willemsoord en Blokzijl.”

De instuifmiddag, op 22 september de woensdagmiddag voor het toernooi, bij Noveas gaat ook door. „Dat doen we als club zelf. Soms nodigen we hiervoor bekende mensen uit het korfbalwereldje uit. Maar och, korfbal is zo weiníg op tv dat veel kinderen deze mensen niet kennen…”

Nieuws

menu