Corien Jansen uit Nijeveen bemachtigt wereldtitel Obstacle Course Racing

Corien Jansen (rechts) heeft op het wereldkampioenschap Obstacle Course Racing de titel voor zich opgeëist in de damescategorie 35+.

Corien Jansen (rechts) heeft op het wereldkampioenschap Obstacle Course Racing de titel voor zich opgeëist in de damescategorie 35+. Foto: FamilyFit

Corien Jansen uit Nijeveen heeft bij het wereldkampioenschap Obstacle Course Racing (OCR) de titel voor zich opgeëist in de damescategorie 35+. Ze bleef de Poolse Agnieszka Rynkiewicz maar liefst 8 minuten voor.

Na het eerste OCR-onderdeel, dat vrijdag werd afgewerkt, stond ze nog tweede. Door zaterdag op het tweede onderdeel meer dan uitstekend te presteren, liet Corien de gehele concurrentie achter zich en dat betekende een zeer verdiende wereldtitel.

Vermont

De Nijeveense, lid van het OCR-team FamilyFit uit Staphorst, vertrok woensdag naar het Amerikaanse Stratton Mountain in de staat Vermont. Daar stond vrijdag de korte OCR-afstand van 3 kilometer (met 20 obstakels) op het programma, met aan de start 74 dames uit alle continenten van de wereld. Het waren vrijdag echter geen ideale omstandigheden voor Corien Jansen: „Het was bij de start erg koud. slechts vier graden. Verder was het winderig en miezerig. De race op zich heb ik foutloos gelopen, maar ik moest bergop één dame laten gaan en dus ben ik als tweede gefinisht bij de dames 35+.”

Het tweede onderdeel - de 15 kilometer, met 1100 hoogtemeters en 40 obstakels - werd een dag later afgewerkt. Voor Corien Jansen gebeurde dit onder prima omstandigheden, met een temperatuur van 10 graden en een stralende zon. Het parcours loog er echter niet om in het populaire Amerikaanse skioord. Jansen: „Skiheuvels op rennen en weer naar beneden lopen is verschrikkelijk pittig. Het ging gelukkig erg goed. Ik had vanaf de start één dame dicht achter me en het lukte me niet om haar bergop op achterstand te zetten. Maar tijdens de route naar beneden kon ik wat meer voorsprong nemen. Eerst een minuut, maar de afstand tussen ons werd steeds groter. Ik had het geluk dat de obstakels allemaal soepel gingen. Uiteindelijk werd ik met maar liefst 8 minuten voorsprong wereldkampioen. Echt enorm gaaf.”

Goed voorbereid

De geweldige prestatie van de Nijeveense kwam niet geheel uit de lucht vallen. Ze had zich in de zomer goed voorbereid door in de bergen te trainen. „Ik was onbekend met het lopen in bergen. Daarom heb ik de 50 kilometer Ultraks Matterhorn gelopen en die is met 3600 hoogtemeters gewoon erg zwaar. Ik denk dat die wedstrijd me heeft geholpen om die skiheuvels zes keer op te blijven lopen. Het was namelijk enorm steil en glad door alle regen die er was gevallen.”

Corien Jansen was namens haar team FamilyFit de enige deelneemster. Toch stonden er wel meer Nederlanders aan de start en ook die presteerden prima. In totaal behaalde ons land, met een deelnemersveld van in totaal 4000 starts, één gouden plak en vier zilveren medailles.