De 24-jarige Max Malestein is benoemd tot aanvoerder, nu DOS’46 een ander gezicht heeft gekregen.

DOS'46-aanvoerder Max Malestein: 'Zonder druk gaan bouwen'

De 24-jarige Max Malestein is benoemd tot aanvoerder, nu DOS’46 een ander gezicht heeft gekregen. Archief Leo de Harder

Nijeveen - ,,Eindelijk!”, is het eerste wat Max Malestein roept als de start van de Korfbal League ter sprake komt. DOS’46 mag zaterdag de zaal weer in. De aanvoerder weet wat het belangrijkste is na een turbulent jaar. ,,We moeten weer een hecht team worden.”

Malestein heeft net een paar boterhammen achter de kiezen als we hem tijdens zijn werkpauze bellen. Hij is timmerman van beroep en draait weken van 40 uur. ,,Gelukkig hebben wij weinig last van de coronacrisis. Ik heb genoeg te doen. En met mijn collega’s probeer ik de regels zo veel mogelijk na te leven.”

Veel van zijn collega’s verbazen zich over het feit dat Malestein vanaf zaterdag met DOS’46 een begin maakt aan het uitgestelde nieuwe seizoen in de Korfbal League. Terwijl Nederland in een strenge lockdown zit, wordt straks in diverse zalen korfbal gespeeld op het hoogste niveau. Enkele topsportcompetities hebben, met het oog op belangrijke toernooien later dit jaar, groen licht gekregen om op te starten. Het EK korfbal in november in België is dus eigenlijk de redding van de Korfbal League.

Dubbel gevoel

,,Aan de ene kant ben ik hartstikke blij dat het weer gaat beginnen”, zegt Malestein. ,,Ik hou van deze sport en dan is het heerlijk om voor het eerst sinds maart in de zaal te kunnen spelen. Toch kan ik de verbazing bij mijn collega’s en andere mensen begrijpen. Het voelt ook een beetje dubbel. Natuurlijk proberen wij als korfballers om ons aan de coronaprotocollen te houden. Dat vind ik ook onze plicht. Van een korfbalbubbel is echter geen sprake, want vrijwel iedereen heeft een baan. En als ik tegen mijn baas zeg dat ik niet kom werken, dan krijg ik ook geen geld. Ik vraag mij echt wel af of de Korfbal League uitgespeeld gaat worden, ook gezien eerdere besmettingen bij DOS’46.”

Want vlak voor kerst grijpt het coronavirus om zich heen in Nijeveen. Uiteindelijk blijken twaalf selectieleden positief. Malestein blijft gevrijwaard van het virus, maar schrikt wel. ,,Ik heb een dochter van nu bijna negen weken en haar wil je koste wat kost beschermen. Als groep overkomt je zoiets. De bron kwam vanbuiten en dan gaat het ineens snel. Gelukkig is bijna iedereen weer beschikbaar. We worden volgens het protocol vanaf zaterdag in ieder geval op wedstrijddagen getest. Ik hoop dat dat voldoende is.”

Met een zware uitwedstrijd tegen Fortuna uit Delft wordt een begin gemaakt aan het bizarre korfbalseizoen. Alles is anders met twee poules van zes teams en géén degradatie. ,,Ik denk dat dat laatste ons wel goed uitkomt, want daardoor kunnen we zonder druk gaan bouwen aan een nieuw team dat klaargestoomd wordt voor het volgende seizoen. Je kunt wat meer dingen gaan uitproberen en dat is wel zo prettig. Als je van Fortuna verliest, is dat geen schande. Zij zijn titelkandidaat”, stelt Malestein.

Ander gezicht

De 24-jarige inwoner van Nijeveen is benoemd tot aanvoerder, nu DOS’46 een ander gezicht heeft gekregen. Sterkhouders als Jelmer Jonker, Nienke Hintzbergen (allebei PKC) en Harjan Visscher (Fortuna) zijn vertrokken na een chaosjaar waarin veel mensen zijn beschadigd, met trainer Pascal Zegwaard en voorzitter Frank Meulenkamp als voornaamste slachtoffers. En hoewel alle blikken gericht zijn op de toekomst, smeult er zo nu en dan toch nog iets, erkent Malestein.

,,Ik had het er vrijdag toevallig nog met Leander (Zwolle, red.) over. Je hebt iets van vijftien weken alleen maar gezeik gehad en de dingen die zijn voorgevallen, vergeet ik nooit. Er zijn fouten gemaakt, door meerdere personen. Ik neem niemand meer iets kwalijk, ook niet diegenen die zijn vertrokken. De groep is op een bepaald moment uit elkaar gevallen en daar is de club helaas de dupe van geworden. Nu is het zaak om te gaan bouwen aan een nieuwe groep.”

Malestein speelt daarin als aanvoerder een belangrijke rol. ,,Daar ben ik mij bewust van. Ik heb ook niet getwijfeld toen de vraag van trainer Edwin Bouman kwam. Op het werk ben ik voorman en dus aanspreekpunt. Zoiets past mij wel. Ik ben iemand die gewoon zegt waar het op staat, al mag ik soms best wat subtieler zijn. Niet iedereen reageert hetzelfde.”

Een stap terug

De hiërarchie bij DOS’46 is na de metamorfose van de selectie dus compleet veranderd en de vraag is waar dat vanaf zaterdag toe leidt. De enige oefenwedstrijd in de aanloop naar de start van de Korfbal League biedt wat houvast: een 29-19 zege op debutant Oost-Arnhem. ,,We zullen het meer van het collectief moeten hebben in plaats van te leunen op individuele kwaliteiten”, weet Malestein. ,,Het wordt een ander spel dan in de voorgaande jaren. Iedereen is hard nodig. We doen een stap terug, om hopelijk daarna meerdere stappen vooruit te kunnen zetten. DOS’46 moet weer een hecht team worden.”

 

Martijn Visscher