David Leeuw verruilt SVN’69 voor DVC Dedemsvaart: 'Je wilt toch iets achterlaten als trainer'

Trainer David Leeuw week dinsdagavond met de selectie van SVN'69 uit naar een airhal in Zwolle. 'Dat doen we wel vaker, noodgedwongen. Deze vereniging, met zóveel betekenis voor het dorp Nijeveen, verdient een kunstgrasveld.' Foto: Daan Prest

Trainer David Leeuw laat na drie voetbalseizoenen SVN’69 uit Nijeveen achter zich. Als het aan hem ligt als vierdeklasser, hoewel de plaats op de ranglijst nu nog zorgelijk is. „Bij SVN is er een grote sociale saamhorigheid en zien de mensen naar elkaar om. Alleen mag de club nog wel meer uitstralen van ‘wij mogen er ook zijn en we doen er ook toe’.”

Leeuw, woonachtig in Nieuwleusen, doelt daarmee vooral op de staat van de velden op sportpark Tussenboerslanden en de relatie met de gemeente Meppel. „Afgelopen dinsdagavond trainden we overdekt in Zwolle, in een airhal. Dat doen we wel vaker, noodgedwongen. Ook zijn we al eens uitgeweken naar Zwartsluis en Ruinerwold. Deze vereniging, met zóveel betekenis voor het dorp Nijeveen, verdient een kunstgrasveld.”


Wat is SVN’69 eigenlijk voor een club?

„Het beeld dat het er gemoedelijk en gezellig is en ‘het gewoon doen’: dat klopt helemaal. Het is een heel prettige vereniging. Als trainer weet je dat dat de hoofdmoot is, daar waar het kan probeer je er invloed op uit te oefenen. Deze club heeft écht stappen gemaakt, want ik herinner mij ook de tijd dat we met vijf man op de training stonden. Zo zijn de randvoorwaarden voor het eerste en tweede elftal beter ingevuld, is er een ambitieuze technische commissie en als je kijkt naar de medische staf, dan ken ik maar weinig verenigingen die dat zo goed voor elkaar hebben.”


Sportief gezien gaat het behoorlijk minder. Na de degradatie uit de derde klasse staan jullie nu weer onderaan. Hoe verklaar je dat?

„De jongens uit de O19 zijn allemaal overgegaan naar het eerste en tweede elftal. We hebben wedstrijden gespeeld met een gemiddelde leeftijd van 19,3 jaar. En dat in een Friese klasse, waarin het fysieke aspect een enorm belangrijke rol speelt. Alle clubs spelen man tegen man, trappen de bal meteen naar voren en hebben vaak snelle spitsen. We moesten daar enorm aan wennen, net als aan de intensiteit en het tempo. Nu is het kwartje gevallen en maken we stappen. Een aantal trainers zei weleens van ‘het is echt een wonder dat we van jullie gewonnen hebben.’ Onlangs oefenden we tegen SVM, een derdeklasser, en die wedstrijd wonnen we. Ik ben ervan overtuigd dat we genoeg punten gaan pakken om erin te blijven. Dat moet ook wel, want SVN hoort niet thuis in de vijfde klasse.”Jullie oefenden onlangs ook tegen DVC Dedemsvaart, je nieuwe club. Hoe kwam jouw overgang tot stand?

„We speelden op 10 januari tegen elkaar (3-2 voor DVC, red.) en die ochtend waren we mondeling overeengekomen dat ik de nieuwe trainer van DVC zou worden. Een week later werd het officieel bekendgemaakt. Na SV Nieuwleusen was ik al in beeld bij - toen nog - SCD en had ik al wat gesprekken gehad. Toen lukte het niet, vanwege de trainingstijden op de maandag en woensdag en mijn eigen situatie. Ik ben heel blij met de overgang en heb al een goede indruk van hoe het er nu voor staat bij DVC. Een fusieclub, met veel kwantiteit en kwaliteit en waarbij saamhorigheid belangrijk is. Aan mij de uitdaging om het eerste elftal nog meer als één team te laten voetballen.”


Tot slot: hoe kijk je terug op je tijd tot nu toe bij SVN’69?

„Vooropgesteld: we willen ons rechtstreeks handhaven. Dus vierdeklasser blijven. De nummer laatst degradeert rechtstreeks, de nummers 11 en 12 spelen nacompetitie. Toen ik hier in 2019 kwam, was ik afkomstig van SV Nieuwleusen, een grotere club waar het prima voor elkaar was. Mijn overstap naar een kleinere vereniging zoals SVN’69 was een bewuste keuze, omdat ik zelf wilde ervaren hoe je die randvoorwaarden kon verbeteren. Ik heb hier veel geleerd. Tegelijkertijd wil je als trainer ook iets achterlaten bij een club. Daar zijn wij – want dat heb ik natuurlijk niet alleen gedaan – denk ik goed in geslaagd. Er heerst hier positivisme en de vereniging heeft ambities. Maar de club mag nog wel meer uitstralen van ‘wij mogen er ook zijn en we doen er ook toe’.”

Personalia

Trainer: David Leeuw (40)
Beroep: Docent marketing en sales Deltion College Zwolle
Huidige club: SVN’69
Vertrekt naar: DVC Dedemsvaart
Trainde eerder: DESZ (jeugd en assistent), HZVV (jeugd), SV Nieuwleusen (assistent en hoofdtrainer).

Nieuws

menu