Duivensport in de kijker: 'Niet oubollig'

Peter Soer in zijn duivenhok. Aangeleverde foto

„Het imago van de duivensport is enigszins oubollig en stoffig, maar niks is minder waar!” Dat zegt Peter Soer van postduivenvereniging De Koerier in Steenwijk.

Duivensport is een competitie waarbij speciaal gekweekte postduiven zo snel mogelijk de route van de losplaats naar huis moeten afleggen. De duiven worden bij het clubgebouw in gezamenlijke manden gedaan en met een vrachtwagen naar de losplaats gebracht, dit kan zowel in het binnen- als het buitenland zijn. De duiven zijn voorzien van een chipring die bij thuiskomst hun aankomst registreert. De winnaar is de eigenaar van de duif die de afstand naar het thuishok met de hoogste gemiddelde snelheid aflegt. Doordat niet iedereen dezelfde afstand heeft, is het van belang dat de gemiddelde snelheid wordt berekend.

Mooie hobby

De duivensport is niet oubollig, stelt Peter Soer nogmaals. „De duivenmelkers van de afdeling Friesland zijn qua leeftijd de jongste afdeling van de Nederlandse duivensport. De leeftijd ligt tussen de 20 en 50 jaar en het aantal leden groeit nog steeds.”

Steeds meer mensen zien het plezier van deze mooie hobby in, die thuis kan worden uitgeoefend. Peter Soer: „Het is niet alleen het winnen van een eerste prijs, maar ook de verzorging van de duiven en de gezelligheid in het clubgebouw die de sport tot een volledig succes maakt. Ook met een kleine investering kan het een groot succes worden.”

Voldaan gevoel

„Zelf beoefen ik de duivensport al bijna 10 jaar. Ik ben begonnen in het tuinhuis en in de loop der jaren ben ik steeds verder gaan uitbreiden. Nu speel ik op een hok van zo’n 9 meter, waar ongeveer 60 duiven huizen. Naast de vier vliegafdelingen heb ik een kweekhok waar de jonge duiven worden gekweekt. De sport is om een duif te kweken die zo snel mogelijk naar huis komt. Ik vind het heerlijk om na een dag werken nog even lekker bezig te zijn in en rond de hokken. Elke duif die op zaterdag het hok bereikt na een vlucht geeft weer een voldaan gevoel, of hij nou gewonnen heeft of niet. Mensen die aan duivensport doen zijn als een echte familie. Als je begint met de duivensport hoef je niet bang te zijn dat er geen hulp wordt geboden, de duivenmelkers helpen anderen met wat jonge duiven of met goede tips om anderen op weg te helpen.”

Meer informatie: www.pvdekoerier.nl of op de site van Friesland 96 of duivensportbond.nl

Nieuws

menu