Erik Bakker, hier namens Staphorst in actie tegen RKAV Volendam. Een zekerheid op het middenveld, en af en toe uitblinkend.

Erik Bakker stopt na het huidige seizoen met voetballen

Erik Bakker, hier namens Staphorst in actie tegen RKAV Volendam. Een zekerheid op het middenveld, en af en toe uitblinkend. Leo de Harder

Staphorst - Sinds zijn jeugd draaide het leven van Erik Bakker om voetbal. Na zijn profcarrière kwam hij ruim twee jaar geleden naar vv Staphorst. Al snel veroverde hij daar de harten van de fans met zijn inzicht, overzicht, functionele balbehandeling en mentaliteit. De voetballuwe periode in coronatijd maakt dat de routinier zijn focus gaat verleggen: „De honger naar de bal is een beetje weg.”

Het was een mooie match in december 2019: Erik Bakker, jongen van de streek, naar vv Staphorst. „Het is een mooie club, met fijne mensen en een heel leuke spelersgroep. Daar paste ik wel tussen. Plezier in het voetbal stond voorop. Lekker in de buurt en het gevoel was goed”, kijkt hij terug naar zijn entree bij Staphorst.

Al snel bleek dat Bakker prima paste in het plaatje van de - toen nog - zaterdaghoofdklasser. Doordat de ploeg veruit bovenaan stond toen de competitie vorig jaar door de coronapandemie werd platgelegd, promoveerde Staphorst naar de derde divisie. Een podium dat goed paste bij de kwaliteiten van Erik Bakker. „De derde divisie is een mooi niveau om op te voetballen. Maar ik merkte bij Staphorst wel dat ik niet meer kon brengen wat ik gewénd was om te brengen. In de derde divisie wil je je graag laten zien. In je hoofd zie je het wel, maar het werd steeds lastiger om dat ook uit te voeren. Daar had ik wel last van.”

Mooie carrière

In het profvoetbal kende Erik Bakker een mooie carrière. In de jeugd kwam hij uit voor WIJC (Wacker IJhorst Combinatie), maar het talent verkaste naar FC Zwolle. Zijn debuut maakte hij daar in 2007. „In Zwolle heb ik een aantal mooie jaren gehad. Daar kom ik nog steeds graag”, blikt hij terug. Hij speelde er in vier seizoenen 141 wedstrijden en scoorde elf keer. Voor het seizoen 2011-2012 haalde SC Cambuur hem naar Friesland; met die club promoveerde hij twee seizoenen later naar de eredivisie. In de beslissingswedstrijd tegen Excelsior maakte Bakker het openingsdoelpunt. In de eredivisie kwam hij tot tachtig wedstrijden en scoorde hij zeven keer. „Die drie jaar eredivisie was de mooiste periode in mijn loopbaan. Alles op het hoogste niveau gezien en meegemaakt.”

Drie jaar hield Cambuur het vol en daarna volgde nog een jaar in de eerste divisie, waarna Erik Bakker terugging naar PEC Zwolle. „Het was mooi om weer terug te zijn, maar het werd niet helemaal wat ik ervan verwacht had. De eerste seizoenshelft ging nog wel, maar na de winter was niet mijn beste periode.” Daarna kwam Bakker nog een seizoen uit voor De Graafschap en beleefde hij een kort avontuur bij FC Honka Espoo in Finland, voordat hij in december 2019 naar Staphorst kwam.

Minder voldoening

De promotie naar de derde divisie leek Bakker op het lijf geschreven. Hij speelde met Staphorst ook een aantal topwedstrijden in de derde klasse. Een zekerheid op het middenveld, en af en toe uitblinkend. Maar weer is de competitie stilgevallen door corona. „Eerst hebben we nog doorgetraind, maar nu mag je nog maar in tweetallen werken. Waar het einde is, weten we niet. Ik merkte aan mijzelf dat ik het voetbal niet miste. Ik vond het leven zonder voetbal eigenlijk wel lekker. Daaraan merk ik dat de echte drive een beetje weg is. Heel mijn leven heeft om voetbal gedraaid. Ook bij Staphorst is het drie keer in de week trainen en op zaterdag spelen. Als dat minder voldoening gaat geven, moet je eerlijk zijn en stoppen. In een gesprek met de club heb ik dat ook aangegeven. Het gaat me niet om het niveau, de spelers, de trainer, de mensen of de club. Dat is allemaal prima, maar de echte drive is weg. Ik wil ook niet naar een andere club. Nu wacht ik af hoe dit seizoen gaat aflopen, want deze voetbaljaargang maak ik gewoon wel af. Of er nog competitie gespeeld wordt of alleen vriendschappelijk, weet ik niet. Daarna ga ik me richten op een leven na het voetbal.’ De Staphorst-fan zal hem missen.

 

Erik Mensink