Hengelsportvereniging Steenwijk is al driekwart eeuw springlevend: 'Zomerviskaravaan geeft jubileum enige kleur'

Bij een jubileum denk je aan een feestje. Als je in 1946 als vereniging het levenslicht zag, ben je nu driekwart eeuw jong. En met die vijfenzeventig lentes is Hengelsportvereniging Steenwijk nog springlevend. „Feest in april zat er niet in vanwege corona, maar we zijn erg blij dat er een leuke activiteit voor de jeugd aankomt”, zegt Rein Berger. Hij is secretaris in het bestuur van de hengelaars.

Jeugd zoekt regelmatig een visstekkie, zoals hier aan het Steenwijkerdiep.

Jeugd zoekt regelmatig een visstekkie, zoals hier aan het Steenwijkerdiep. Foto: Sieb van der Laan

De club heeft leden uit het hele land en ook van buiten de landsgrenzen, België en Duitsland. Daarbij veel vakantiegangers die zomers op campings in de regio verblijven en graag een hengeltje uitgooien. En jawel 1800 leden, dat kan geen enkele andere vereniging in Steenwijkerland zeggen. Geen feest dit jaar, vijf jaar geleden kon dat wel. Destijds was er veel vermaak in het Fletcher hotel-restaurant aan de Woldmeentherand.

‘Zomerviskaravaan’

Een speerpunt van de vereniging is om kinderen enthousiast te maken voor de visserij. „Eenvoudig is dat niet, omdat kinderen nog zoveel andere dingen hebben.” En er is dus goed nieuws voor de jeugd. „Want de Zomerviskaravaan komt naar Steenwijk”, vertelt Berger. „Ben je gek van sportvissen en niet ouder dan veertien jaar? Dan mag je dit echt niet missen.” Er wordt gesproken van een supergaaf Vis-event, en daarvoor is maandag 16 augustus als datum geprikt. „En de locatie is de visvijver in het Slingerbos, nabij sportcomplex de Waterwijck. Daar hebben we als club wel vaker activiteiten gehad.”

Het Vis-event duurt van half tien ’s morgens tot half drie ’s middags. „De activiteiten zijn niet tijdsgebonden. Dus je kunt inlopen wanneer je maar wilt, mits je vooraf bent aangemeld. De organisatie zorgt voor hengels, aas en voer en er is gratis drinken beschikbaar. Een lunchpakket moet je zelf meenemen.” De Zomerviskaravaan trekt door het hele land, en doet dus ook Steenwijk aan. Het gaat hier om eendaagse Vis-events in de maanden juli, augustus en september.

„Op elke locatie is van alles te beleven. Kinderen kunnen hun eigen vistuigje leren maken, op een juiste wijze een vis leren onthaken, vechten met de grootste vissen op de drilsimulator, leren werpen en alles leren over de biologie van vissen en andere onderwaterdieren.” Onder begeleiding van vismeesters en visjuffen kunnen kinderen ook zélf vissen. „Verder gaan alle kinderen naar huis met een rijk gevulde goodiebag en maken ze ook kans op een gratis hengel.”

‘Akkoord van de gemeente’

Vanwege de coronamaatregelen was de hengelsportvereniging toestemming van de gemeente nodig voor het event. „En die is akkoord gegaan. Stemt ons tot tevredenheid.” De Zomerviskaravaan komt tot stand in samenwerking met Sportvisserij Nederland. Meer informatie over de Zomerviskaravaan en de locaties van alle vis-events is te vinden op www.stekkie.nl . Hier kunnen ouders hun kind per locatie digitaal inschrijven voor deelname.

De deelname is voor kinderen tot en met veertien jaar en is beperkt tot maximaal vijfenzeventig kinderen. „En dat betekent dat vol ook echt vol is.”