Tienjarig karttalent Boaz Maximov uit Steenwijk staat weer bovenaan in strijd om NK Rotax Max: 'We zijn terug'

Met een champagnedouche viert Boaz Maximov zijn overwinning in Berghem. Foto: RaceXpress

De 10-jarige karter Boaz Maximov heeft in het Brabantse Berghem uitstekende zaken gedaan in de strijd om het Nederlands kampioenschap Rotax Max. Het talent uit Steenwijk was in zowel de pre-finale als de finale de snelste in de MiniMax-klasse en verstevigde zo zijn leiding in het NK-klassement.

Eerder dit jaar pakte de rijder van Bouvin Power al de Europese titel, waarmee hij een ticket bemachtigde voor de Rotax Max Challenge World Finals. Het Rotax WK, waaraan Boaz al twee keer deelnam, wordt in november in het Portugese Portimão gehouden.

Magisch

Terugkijkend op het weekend in Berghem zag Boaz een terugkerend patroon. „In de trainingen ging het eigenlijk best slecht. Ik weet niet hoe dat komt, maar in de trainingen ben ik altijd heel langzaam en kom ik 5 à 6 tienden tekort. Als de wedstrijddag is aangebroken, zit ik er altijd gelijk weer bij en gaat het goed. Het lijkt wel magisch. Tijdens de wedstrijden ben ik altijd snel en tijdens de trainingen niet. Dat is in ieder geval beter dan andersom.”

In de kwalificatie reed Boaz met zijn Praga-kart naar de derde tijd en kon hij zich richten op de strijd om de kopposities. „In de pre-finale reed ik direct na de start naar P2. Daarna heb ik even afgewacht en in de vierde ronde heb ik de leiding gepakt. Samen met Felipe Reijs heb ik een gat naar de rest gecreëerd. Zo zijn we eerste en tweede geworden, en eigenlijk is de finale hetzelfde verlopen. Felipe en ik zijn weer weggereden bij de rest en weer kon ik de winst pakken. Voor Felipe was dat genoeg om ook een ticket voor het WK te winnen. Dat ticket had ik al door Europees kampioen te worden. Bij de Euro Trophy heb ik de races in Genk en Val d’Argenton gewonnen en ben ik in Mariembourg derde geworden.”

Voor Boaz was de overwinning in Berghem een opluchting. „De laatste tijd ging het wat minder, maar nu kunnen we zeggen dat we herboren zijn en er weer helemaal bij zitten. Door deze overwinning in het NK zijn we weer helemaal terug. Ik sta bovenaan in het kampioenschap en als ik bij de laatste ronde in Genk één keer in de top 3 eindig, ben ik Nederlands kampioen. Dat zou natuurlijk heel mooi zijn, iedere karter wil kampioen van zijn land worden. Europees kampioen ben ik al. Helaas werd ik net tweede bij het Benelux-kampioenschap en in het open Belgisch kampioenschap sta ik momenteel op de gedeelde eerste plaats. Er komt in Genk ook nog een Golden Trophy aan.”

Heel vet

Ter voorbereiding op het WK gaat Boaz volgende week trainen op de kartbaan van Portimão. Twee keer deed het karttalent al mee aan het WK. In 2020 reed hij in de MicroMax de International Trophy en vorig jaar mocht hij naar de Grand Finals in Bahrein. „Het is heel vet om naar het WK te gaan, dat is de droom van iedere rijder. Bij mijn eerste keer viel mijn motor helaas uit en viel ik terug naar de laatste plaats. Van P36 ben ik toch nog teruggereden naar P13. Vorig jaar in Bahrein zijn we 16de geworden, maar daar was ik 10 kilo te zwaar.”

Boaz ging daarom de strijd met de weegschaal aan, en met succes. „Met een dieet en door veel te sporten is het gelukt om 10 kilo af te vallen. Nu zitten we goed op gewicht. Het is heel moeilijk, maar het is mooi om resultaat te zien. Als je wilt winnen, moet je er alles voor over hebben. Ik ga naar Portugal om wereldkampioen te worden. Dat is het doel.”

Nieuws

menu